Jiří Vyvadil: Sorry jako. Ale když to dá Babiš s Filipem dohromady, tak je vymalováno…

03.02.2017 13:03

V jistém smyslu v příštích volbách zase tak o mnoho nejde. Na rozdíl od Topolánkovy a následně Nečasovy vlády TOP 09, ODS a KDU-ČSL se země vzpamatovala, cosi se změnilo, nezaměstnanost je na evropské poměry prakticky nejnižší a i trochu se zvýšila životní úroveň, migrantů tady máme ze Sýrie na prstů jedné ruky, a děsí se nás jako čert kříže…Jak vyplývá z průzkumu, lidé za tyto úspěchy jednoznačně dávají hlas ANO a ČSSD berou jen jako jakýsi skuhrající a komplikující přívažek…

Jiří Vyvadil: Sorry jako. Ale když to dá Babiš s Filipem dohromady, tak je vymalováno…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Po roce 1992 tedy po vzniku samostatného českého státu nám vládly buď pravicové koalice, vedené ODS či levo – středové vedené ČSSD. Vždy jim tedy vládly tradiční strany, které se systematicky zaplétaly do osidel moci, korupce a výhod.

Jak to tak vypadá, ten zásadní střet bude o to, zda zde vznikne opět koalice tradičních stran tj. ČSSD, ODS, TOP 098, KDU-ČSL, případně STAN na jedné straně či se proti nim postaví cosi radikálně odlišného, bojujícího proti establishmentu a mainstreamu utvářenému v Česku i ve světě po roce 1989.

Andrej Babiš si to zkusil v dnešní vládě Bohuslava Sobotky, zcela zjevně si získává absolutně největší míru důvěry a jeho ANO dociluje výsledků v průzkumech jako svého času triumfující ČSSD či ODS.

Znovu opakuji:  Asi to nedělá tak špatně a fakt by bylo zajímavé dát mu šanci coby premiérovi na celé  jedno volební období.

S někým ovšem musí vládnout. A to zase není tak složité. Je ještě jedna velmi kritická politická strana, která by rozhodně mohla být bojovníkem z levicových pozic proti establishmentu a mainstreamu : KSČM, strana naší pravicí vysmívaná a systematicky urážená.

Celý svět teď v politice se zbavuje toho starého a přežilého. Snad nejdokonaleji to dokazuje nový americký prezident Donald. J. Trump, který nehodlá na 30 ti letých pořádcích nechat kámen na kameni.

Mimochodem tím se USA opět po staletích stávají nositelem pokroku a nového myšlení.

Takže sorry jako: Ale dejme těm dvěma stranám šanci na jakoukoliv formu spoluvlády. Rozhodně to může být sexy a v každém případě to předem vzbuzuje velké naděje.

Už by to chtělo, aby Česko bylo konečně středoevropským tigrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …