Jiří Vyvadil: Styďte se, pane Klausi, to je Vaše dílo

22.07.2013 10:09

Souhlasím s Václavem Klausem, že náš politický systém je v hluboké politické krizi, ale její příčinu vidím rozhodně někde jinde, než v tom, že by se represivní složky vymkly kontrole demokraticky volených zástupců.

Jiří Vyvadil: Styďte se, pane Klausi, to je Vaše dílo
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Už to je Vašimi slovy : hluboké nepochopení. Chybou naopak bylo, že represivní složky přes 20 let se zarazily vždy tam, kde měly pocit, že adresát jejich zájmu je příliš politicky významný. Např. Kalousek, ale i Vy sám jste si mohli být jisti, že se nikdo neodváží proti vám zasáhnout. A chci jen věřit, že se to změní.

Není sporu o tom, že nás politický systém prožívá obrovskou zátěžovou zkoušku, a lidé ve své silné většině, pane Klausi, už toho mají po krk. Vidí novodobé profesionální politiky – revolucionáře, kteří po 23 let nemuseli ohnout ani malíčkem, aby si vydělali na své živobytí, ale kteří mají tu drzost jím kázat o osobní odpovědnosti. Nečas s Bendou, které znám od roku 1992 z Poslanecké sněmovny jsou toho dokonalým příkladem. Celou produktivní část svého života prožili v poslaneckých lavicích a funkcích na misterstvech a nabyli dojmu, že mohou naprosto vše. To i ten komunistický poslanec či funkcionář se kdysi  bál stranické kontroly. Nečas s Bendou měli pocit – a bohužel dlouho oprávněně – že jsou nad lidmi, nad zákony nad systémem.

Moc peněz, kterou Vy jste podpořil heslem : „Neznám špinavé peníze“, jako nádor proniká zemí a v zásadě téměř vše může být uplaceno… A hlavně také téměř vše uplaceno je. Miliardáři Bakala a Babiš skupují tiskoviny a téměř každá druhá veřejná zakázka je cinklá.

A když přijde nepředstavitelný proval Vojenské zpravodajské služby, jejiž vrcholné řídící orgány (nejde jen o dva z jejich stíhaných ředitelů) sledují na příkaz konkubíny premiéra jeho manželku a jejich děti, celý pravicový tisk a Vy osobně burcujete proti policii. Místo abyste volal, po co nejdůkladnějším vyšetření a příkladném odsouzení, viníte z toho represivní složky. Styďte se, pane Klausi, není vám pomoci.

V USA či Rusku či Francii, v zemích tradičně vlasteneckých by šlo o otázku zásadního ohrožení státu. Těm, kteří jej vyvolali, by hrozily mnohaleté roky žaláře, a to v tom lepším případě. V Číně bych to viděl možná i na trest smrti.

A Vy z toho viníte policejní orgány, pane Klausi. Plácat o národních zájmech umíte, ale když jde o reálné vyznění, burcujete proti těm, kteří odvážně se do objasnění věci pustili. Ano, politický systém je skutečně ohrožen, ale Vámi, Vaším ostudným pojímáním problémů. Mimochodem, jistě nebudu daleko od pravdy, že asi hlavním důvodem útoku na policejní orgány je že jste po 22 let s využitím stejných metod, které jsou nyní prošetřovány a možná horšími, vládnul.

Policie a justice jsou prakticky ve všech systémech tou – možná poslední obranou – k nápravě věcí. Náš politický systém je po 23  letech své existence silně prohnilý (o nefunkčnosti ani nemluvím).

Od Itálie, přes USA, Francii a Rusko, všude  musí čas od času nastoupit tyto složky, aby alespoň částečně napravily zlořády.

Jsem bývalý trestní soudce, a celoživotně spíš advokát a obhájce. Se státními zástupci jsem přirozeně často ve střetu. Ale v této záležitosti jim držím palce. Jestliže se jim podaří alespoň trochu věci napravit, budou tím rozhodným momentem ochrany politického systému a ne jeho rozkladu, jak Vy, pane Klausi říkáte.

Styďte se, pane Klausi, to je Vaše dílo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.