Jiří Vyvadil: TOP 09 taje zázračnou rychlostí, ale i jinak dobré

19.10.2014 12:40

Řekl bych, že si Česká republika připomene 25 let od cinkání klíčů v listopadu 1989 vlastně velmi povzbudivě. Volby nemají v zásadě jiný význam než změnu vlády či způsobu vládnutí.

Jiří Vyvadil: TOP 09 taje zázračnou rychlostí, ale i jinak dobré
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

A v tomto smyslu volby do Poslanecké sněmovny před rokem a nynější komunální, ale i doplňovací volby do Senátu snad nejautoritativnějším způsobem naznačují, co si lidé myslí a co chtějí měnit. A výsledek je vlastně velmi dobrý.

Jak volby do Poslanecké sněmovny, tak volby nynější ukázaly, že pro lidi je už únavné poslouchat nejrůznější ideologická klišé, často vyjadřované s výraznou dávkou primitivismu odpuzuje.

Strana, která se pasovala jako strana Pravdy a Lásky a nositelka odkazu Václava Havla (ano,mám tím na mysli TOP 09), výrazně prohrála již před rokem, ovšem nyní během jediného týdne dokázala téměř nemožné. Její ostře negativní redukce témat na boj proti komunistickým fízlům, kmotrům, agentům STB ,  diktátorovi Putinovi a jeho českým přisluhovačům se prostě dostala už za úvrať vkusu. Jestliže byla její rétorika trvale doprovázena na jedné straně infantilními kroky i výroky mladičkého totálně hloupoučkého primátora a na druhé straně nepřetržitým proudem urážek, vulgarit, či opileckých vyjádření 1 místopředsedy této strany, byla logicky  oceněna po zásluze ziskem 0, slovy nula mandátů do Senátu.

TOP 09 dosáhla bodu zlomu a jako na horské dráze se bude řídit už jen dolů.

Jinými slovy, toto je stav pravdoláskařské reprezentace v české kotlině v předvečer výročí 17. listopadu 1989.

Ale nejen to : Je skvělé, že byl na hlavu advokátem Láskou poražen novodobý inkvizitor Žáček, který se usilovně snažil vytvořit z Ústavu pro studium totalitního  režimu Ústav pro šíření totality a zákazu neutrálního bádání.

Je symbolické, že se stal senátorem gigant našeho podnikání před rokem 1989 František Čuba, o kterém Václav Havel s radostí opakoval větu o „temných slušovických nitkách“, aby jeho spolupracovníci udělali vše proto, aby ekonomický zázrak zmizel. Ideologicky bylo pro pravdoláskaře nepřijatelné, že by něco za socialismu mohlo fungovat.  Číst dnes hlouposti typu, že Čuba byl podporován komunistickým režimem je nesmysl. Husák ho nesnážel, několikrát to vypadalo na trestní stíhání a Čubu zachránilo definitivně až to, že se kdesi velice kladně o něm zmínil Michail Gorbačov.

Pro změnu klimatu je podstatné i dojednávání koalic ve statutárních městech. ANO přestalo opakovat rituály o demokratických a nedemokratických stranách a v naprosté pohodě učinilo koalice i s komunisty.

I když je střelhbitý pád TOP 09 zprávou číslo 1, zprávou číslo 2 je, že v Brně i Ostravě budou odříznuti od vlády dosavadní matadóři ČSSD. Nic naplat, odchod do opozice by měla tuto stranu vést k sebereflexi a mimochodem, k této sebereflexi je vyzývají zejména voliči. I ČSSD by měla na sobě pracovat, pokud se chce do budoucna alespoň udržet na pozici 2. nejvýznamnější politické síly v zemi.

Shrnuto tedy:

Po 25 letech  od 17. listopadu 1989 země  doznává zásadní změny:

1, voliči jasně odmítají ideologické známkování na tzv. demokratické a nedemokratické strany, a nebo též i jinak, zřejmě za nedemokratickou pokládají TOP 09, právě proto, že je jí demokratická diskuze zcela cizí.  Komunisty pokládají za slušnou a v podstatě nenápadnou včeličku kooperativně se podílející na spelčném díle.

2, voliči rovněž odmítnutím TOP 09 řekli: Ten váš až dryáčnický protiruský válečnický kurs nám neimponuje. To nám spíš vyhovuje ten Sobotka se svou zdrženlivostí a opatrností. Prostě ...kdybych chtěl obrátit Bursíkova a Kocábova hesla. Ti dva válečníci a celá ta umělecká elita sice nechtějí  být ani ryba ani rak a chtějí  útočit proti Rusko, pokud možno zítra,  ale národ jako celek naopak řinčení zbraní nepodporuje.

3, voliči pružně zároveň chytře skombinovali svou podporu jak pro standartní strany typu ČSSD, KSČM či KDU-ČSL tak i novému volnému politickému hnutí založeném na silném lídrovi

4, voliči ale stále přemýšlejí a to poznalo i ANO. Jakmile se Andrej Babiš po prvním kole senátních voleb  začal chovat při utváření koalic  jako Klaus jako moc velký šéf, tak prostě jeho kandidáti až překvapivě neuspěli. I ANO se bude muset učit, ale to je v pořádku.

Takže: Před 25 lety jsme si vybrali jako systém změny vlády svobodnou politickou soutěž prostřednictvím politických stran a nejen jich.

Mnohý z nás na tento systém často nadává, ale vlastně se ukazuje docela funkční.

A to je fajn...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…