Jiří Vyvadil: Tak co s KSČM? Možná, že po příštích volbách respektovaně skončí…

23.04.2018 14:29

Sjezd KSČM byl zřejmě po dlouhé době očekáván s velkou netrpělivostí. Různí lidé to definují různě, ale zdá se, že v úvahu byly nastoleny dvě koncepce: Filipova pragmatická státotvornost spojená s přilepením se k Babišovi, lehce okořeněná revolučností v mezích zákona a Skálova drsnější radikálnost více se blížící obsahově i stylově marxistovi a možnému budoucímu pravděpodobnému britskému premiérovi Jeromy Corbynovi.

Jiří Vyvadil: Tak co s KSČM? Možná, že po příštích volbách respektovaně skončí…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

A nejen v tom: Skála by zřejmě Babišovi nedal nic zadarmo. O Konečné asi nemá smysl mnoho hovořit. Coby proevropská progresivistička je nejen slovním projevem kuňka, ale v zásadě pro KSČM  svým eurooptimismem působila jako anomální zjevení. Taky logicky propadla.

Zvítězil tedy Filip a zvítězil tím i jeho konstruktivní styl i program.

Výhodou Filipa je, že vše podřídil cíli historicky překonat izolaci komunistů. Bez problémů chápe, že Babiš je jednoznačným vítězem voleb a na rozdíl od ČSSD do nekonečna neunavuje výroky z pera Kalouska Bělobrádka či Fialy o trestně stíhaném premiérovi. To fakt nikoho z voličů ANO nezajímá, i když se  toto téma omílá snad už rok. Mimochodem: Mnozí jsou přesvědčeni, že toto trestní stíhání zorganizoval Milan Chovanec, který pomalu o ničem jiném rok před volbami nemluvil.

Filip nesporně může sehrávat roli rozhodující zklidňující síly ve společnosti a soustřeďovat se na pozitivní práci. A to tato země po roce a půl nenávistného antibabišismu a nyní půl roku boje ostatní opozice proti levicovému i pravicovému extremismu potřebuje jako sůl.

Co jediné lze těžko odhadnout, zda to ocení voliči.

Nuže může nastat, že komunisté fakticky přispějí ke konstruktivnímu tmelení vládní quasikoalice a možná dokonce na celé volební období, že dokonce za této spolupráce Babišova vláda bude navenek působit mnohem vyváženěji než například vláda Sobotkova, ale i ty předešlí. Ovšem  dnešní voliči KSČM to nemusí ocenit. Nakonec se přimknou k tomu, kdo je šéfem, a kdo podle nich vládní úspěchy zařídil,  tedy k Babišovi.

Politika už ovšem taková je.

Na druhé straně, pokud by se komunistům tato stmelovací politika v tomto volebním období podařila, byla by to pěkná tečka za jejich působením v historii Česka i Československa.

A to by byl důstojný konec.

Jiří Vyvadil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty