Jiří Vyvadil: Ukrajina se zákonitě rozdělí, jen ať to není jako v Jugoslávii

24.04.2014 10:31

Kdykoliv jsou pravidla porušena, odstartují porušení dalších a dalších pravidel a věci přecházejí v často destruktivním chaosem. Bez násilnického a profašistického majdanu vedoucího k státnímu převratu by se nikdy neuskutečnilo krymské referendum, kde se lidé jednoznačně vyslovili k připojení k Rusku, ale nenastalo by i podobně emotivní vření na východě Ukrajiny, které se kategoricky a předvídatelně staví masy lidí proti samozvané extrémně pravicové tzv. kyjevské vládě a pochopitelně i proti Západu, který celou krizi vyvolal a teď jen pobrekává, že ta Ukrajina, která měla rozhodnout geopolitický spor s Ruskem je najednou nezkousnutelným soustem.

Jiří Vyvadil: Ukrajina se zákonitě rozdělí, jen ať to není jako v Jugoslávii
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Je ostudou pro českou politickou reprezentaci je, že neumíme zdůraznit, že jsme - a bez ironie – jedineční na světě, kteří umí řešit nazrálé společensko politické problémy mimořádně kultivovaně a civilizovaně. Na Ukrajině bylo a je všechno přesně naopak a většině z nás je to bytostně cizí. V listopadu 1989 jsme během 10 dnů změnili autoritativní režim. Nebylo zapáleno jediné auto, nebyl zapálen jediný příslušník SNB, nebyla násilně obsazena jediná budova, nebyl zastřelen jediný člověk. A i ultimáta režimu byla podána v přiměřených lhůtách.

Majdanisté zapalovali auta, budovy, policisty několik týdnů stupňovali své požadavky, a jsem si jist, že stříleli i do demonstrantů, aby vytvořili záminku – banderovci jsou hold banderovci a bojovali  nikoli proti    n e d e m o k r a t i c k é m u režimu, ale proti demokraticky zvolenému prezidentovi, kterému Obama i Sarkozy za předsednickou zemi EU blahopřáli  k volbě prezidentem jako k významnému demokratickému počinu. 

Pak přišel logicky Krym a nyní pokusy o samostatnost na jihovýchodě.

Občanská válka není teoretická možnost, ale reálná pravděpodobnost, nedojde-li k civilizovanému rozchodu.

Rozdělení Ukrajiny samozřejmě není v zájmu Západu, protože Ukrajina měla pro něj představovat klenot vítězství nad Ruskem, ale minimálně ekonomicky(….ropovod….vazby) není ani v zájmu Ruska.

Ale to už dnes není podstatné.

Když se rozdělovalo Československo, existovalo určité napětí mezi oběma částmi republiky, ale soustřeďovalo se jen na expresivní výroky a házení tuctu vajíček na Havla při návštěvě Bratislavy, přesto oba národy pochopily, že nazrál čas k rozchodu. Došlo k němu způsobem kromobyčejně civilizovaným a důstojným.

Na Ukrajině existují naprosto nesmiřitelné spory, kdy dříve či později budou promlouvat zbraně a poteče krev a budou možná stovky mrtvých.. Bude-li jihovýchod potlačen, přijde partyzánská válka a na Západě budou odstředivé tendence Rumunů i Maďarů.

Teď nejde o to, kdo si co přeje, jde o to, co musí nastat.

Česko hrálo v ukrajinské krizi nanejvýš tupou roli a papouškovalo po Západě, ačkoliv nad jiné národy může sloužit příkladem.

Jednotná Ukrajina je něco z říše snů, rozdělení Ukrajiny třeba na bázi konfederace bez krveprolití by bylo vítězstvím.

Základ ovšem spočívá v tom, že Západ v rámci svých prestižních cílů porazit Rusko nesmí už dál hnát Ukrajinu do bratrovražedné války s cílem udržet neudržitelné, jednotu tohoto historicky nesmírně různorodého a i antagonistického  slepence.

Ukrajinu, coby triumfální vítězství Západ už prohrál.

Tak ať alespoň trochu myslí na lidi.

Západ Rusko v této oblasti přirozeně nikdy porazit nemůže. A je hanebné, že Ukrajince bere jako rukojmí svých nerealistických představ.

Ukrajina se tak či onak rozdělí : Je jen otázka, zda se to musí stát za cenu desetitisíce mrtvých a genocidy jako v bývalé Jugoslávii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Vyvadil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.