Jiří Vyvadil: Úniky e-mailů jsou užitečné. USA možná nezahájí válku, Sobotku možná vystřídá Chovanec

12.01.2016 13:47

Jako právník jistě nejsem příznivcem úniků ze soukromé korespondence. Také musím říci, že bych si nikdy nedal práci, abych nějak horečnatě studoval a ukájel svou zvědavost nad závadnými či významnými texty uniklými jinými autory. Dnes stačí sledovat sociální sítě, či koupit denní tisk a máte to tam shrnuto bez námahy.

Jiří Vyvadil: Úniky e-mailů jsou užitečné. USA možná nezahájí válku, Sobotku možná vystřídá Chovanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Ano je to nechutné, unikat by to nemělo, ale rozhodující je nakonec obsah, osoba, které se to týká a navíc někdy i míra odporu vůči této osobě ve společnosti.

Začněme tou válkou

Přes 60% dotazovaných má obavu z války. A samozřejmě důvodnou. USA zahájily snad nejvíce válek v novodobé historii. Ty od roku 1990 vedli vojenské výpady v Iráku, v bývalé Jugoslávii, v Afganistánu, v Libyi a vlastně i Sýrii, kde bojují proti legitimní vládě Bašára Asáda. A úspěšně rozvrátili Blízký Východ a důsledkem jejich snažení jsou milióny, kteří již odešli a nebo jsou k odchodu připraveni. Právě uniklé e-maily bývalé státní tajemnice Hillary Clintonové ukazují, kolik lží bylo použito proto, aby se USA zapojily do útoku proti Libyii, země na arabské poměry ovládané poměrně vyspělým sociálním systémem a vedené možná lehce ujetým, ale pořád na rozdíl od wahabismu šířeného Saudy sekulárním nacionálním arabským socialismem. Jak říká přítel Trump, Clintonová i Obama mohou za rozvrat na Blízkém východě. Za Kadáffího byl alespoň relativní klid. Mimochodem stejně tak říká, že je v rozporu s bezpečnostním zájme USA odstraňovat Asada. A navíc jistě k radosti našich Petrů Kolářů, Petru Honzejků, Tomáši Klvaňů, že by se jistě s Putinem domluvil. Putin ho chválí a oba chlapi by mohli konečně světový mír prosadit.

A ty maily Clintonové ukazují nejen to, co předcházelo zapojení USA do následujícího vojenského zničení Libye, ale i až nestoudné využívání ministerstva zahraničních věcí USA pro business této ženy.

Tyto e-maily mohou být zbraní do voleb. Clintonová chce znovu vést válku proti Iránu a chce vyhrotit, bez tak již napjaté vztahy s Ruskem.

Clintonová znamená válku, Trump znamená mír.

A možná právě tyto maily budou oním pověstným hřebíčkem do rakve krvavé Hillary.

Vraťme se tedy k Sobotkovi

Svého času jeho předchůdce v úřadu Petr Nečas s ostudou odstoupil, když se ukázalo díky uniklým odposlechům v jakých nedůstojných podmínkách téměř pod bičem dominy vystupoval český premiér. Drtivá část národa jeho pád uvítala…Ale ne možná proto, co se dozvěděla z odposlechů, ale z nekončící politiky tupých úspor, trvalého často až absurdního šetření o jedno, dvě procenta DPH a naopak obludného předání mnohamiliardového majetku církvím a samozřejmě- a za to už Nečas nemůže i stále se objevující tváře všemi nenáviděného ministra financí Kalouska.

Kdyby ta vláda byla veřejností vnímána kladně alespoň kolem 50%, jistě by zase ten tlak na jeho odstoupení nebyl tak silný.

Nicméně, s Nečasovo - Kalouskovou vládou se to už vydržet prostě nedalo. Odpuzovali. A mimochodem, i dnes má žalostně každá z oněch stran ODS či TOP 09 tak kolem 8 %. Nic nenabízejí a jen žvaní a žvaní.

Takže Ištvánova akce i s odstupem času byla společensky nesmírně žádoucí.

No a teď tu máme konečně Sobotku. Tato vláda jistě po stránce sociálně - ekonomické vládne 10x lépe než ta Nečasova. Ovšem nová doba sune do popředí docela jiná témata. Zatímco Babiš bez problému zaujímá tvrdá stanoviska proti uprchlíkům i Bruselu jako Fico, Sobotka opět kuňká co si o společných evropských řešení a hledání kompromisů.

Tento národ, ba i čeští politici, se začínají obracet k sousedům, k Orbánovi, Ficovi či Kaczynskému.

Tento národ chce, aby náš premiér také zahřměl. Jsme největšími odpůrci migrace v celé Evropě a on si nechá pozvat tu evropskou zahraniční blondýnku Mogheriniovou a ještě snad má radost, že nás chválí, jak jsme konstruktivně v uprchlické politice poslušní.

Šílené…

Nuže…

Za této situace bude jen dobré, aby se uvolnily všechny Sobotkou odeslané e-maily.

To by bylo, aby tam něco nebylo

Úplně na rovinu. Když se Slávek nechává oblbovat Novotným či Špidlou, kteří jsou zcela odtrženi od toho, co si lidé myslí a navíc jimi opovrhují, je jeho výměna prostě nezbytná.

Samozřejmě, že vím, že kdyby odešel předseda vlády, padá vláda celá, ale Babiš není zase tak hloupý, aby chtěl být předsedou vlády v situaci, kdy nemá jasnou většinu ve Sněmovně. Je to pragmatik – podnikatel a počká si.

A samozřejmě v situaci, kdy díky Angele proudy uprchlíků, sice ne k nám, ale do Německa a na západ od našich hranic jistě budou proudit a sem tam by se i nějaký terorista k nám mohl zatoulat, by ČSSD mohla mít jasnou volbu na předsedu vlády. Nikdy bych to kdysi neřekl, ale nakonec se ukazuje, že Milan Chovanec je nejlepším ministrem vnitra od roku 1992. A tvrdou ruku v oblasti bezpečnosti bude Česká republika ještě nejméně dva roky potřebovat.

Jak říkám, úniky e-mailů jsou užitečné.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.