Jiří Vyvadil: Vždyť je to směšné, koalice antibabiš nikdy nedá dohromady hlasy

01.10.2017 9:20

Tak nějak jsem si říkal, že už vypustím do voleb komentáře k této kampani. Ale to pitoreskní divadlo, svalnaté řeči subjektů, které se také vůbec do Sněmovny nemusí dostat, že tedy s Babišem jako nikdy nikdy a do toho účelové výpočty například Práva, že může vzniknout antibabišovská koalice o počtu 102 mandátů ukazují hloubku problémů celé politické i mediální scény, která neumí vstřebat realitu a čeká ji velká kocovina.

Jiří Vyvadil: Vždyť je to směšné, koalice antibabiš nikdy nedá dohromady hlasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

V celé střední  Evropě vítězí tendence, že jeden subjekt je schopen kondenzovat největší volební  podporu občanů v závislosti na jejich pocitech, problémech i přáních. A samozřejmě, protože jsme zcela odlišní od až fanaticky katolických Poláků či Maďarů, kde dominují klerikálně nacionalistické strany Právo a spravedlnost (Polsko) či Fidesz (Maďarsko) i v nadcházejících volbách našeho sousedního Rakouska i následně Česka zvítězí svých obsahem odlišné subjekty, které vystihnout to pro voliče nejpodstatnější.

V Rakousku, tak trochu nepovšimnutě se blíží revoluce, kde lídrem je sice formálně lidovecká strana, vedená mladičkým Sebastiánem Kurzem, ale svým razantně protiemigračním programem, svou ostrou kritikou integrující Evropy Merkelové a Macrona a hlavně svým jasným příklonem k vytvoření koalice s ryze antiemigrační a ještě eurokritičtější stranou Svobodných bude, svým předpokládaným vítězstvím představovat bombu na evropské politické scéně. Řekl bych, že Macron a Merkel mohou na další integraci zapomenout.

Týden poté budou následovat volby v Česku a zcela nesporně i pro Evropu a dokonce svět vítězství Andreje Babiše bude další bombou a možná ještě větší.

Někdy se mi vyčítá kategoričnost mých závěrů. No nelze je nemít. Babišovo ANO vedlo tabulku podpory po celé volební období, zpočátku jen o 5-7%, ale po té, ČSSD v čele se svým předsedou a premiérem zahájila před rokem frontální útok proti svému koaličnímu partnerovi a spojila se se stranami, které zde v období utahování opasků obyčejným lidem, připravili amorální a nestydaté mnohamiliardové církevní restituce, tj. zejména ODS a TOP 09, nastal tvrdý pád a dnes podle volební prognózy má ČSSD 13% a podle rozhodnutých voličů 10%.

Celá střední Evropa jde cestou zásadní změny a Česko výjimkou nebude.

O to směšnější jsou pokusy vytvářet dojem, že maličké strany mohou vytvořit antibabišovskou koalici.

No musel jsem se rozesmát nad včerejšími výpočty v Právu, kde napsali, že koalice ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09, SPD a Piráti by dohromady dali 102 hlasů a Babiše by vyšachovali.

To je mnohačetná fantasmagorie a řekl bych, že redaktoři Práva už žijí v deliriu.

Především je opakovaně řečeno a reálně vyloučeno, že by pravice šla  do party s komunisty a Okamurou. Taková úvaha je na svěrací kazajku.

To lidové noviny už korektněji tyto dvě strany vypustily a dospěly k výsledku: 86 mandátů, tedy daleko od většiny.

Ale i tento závěr je fiktivní.

V letošních volbách se „nám rozmohl tako takový nešvar“ (Pelíšky): Všichni začali pracovat s podivně utvářenými volebními prognózami, které zvyšují možné počty o 1/3 až ½ reálně existujících hlasů podpory.

Takže jestliže autoři těch výpočtů zařadili do schématu koalice Antibabiš, strany jako TOP 09, Piráty, ale i lidovce, pak jde o strany, o kterých i ředitel Daniel Prokop z autorské dílny Medianu konstatuje, že tyto nemají jistotu, že skutečně se do Sněmovny dostanou, neboť jejich kmenové jádro je nižší než 5%. Takže vzdušné zámky.

Ten vývoj pro Evropu je nadějný… Střední Evropa nově v podobě Rakouska i Polska zřejmě po Polsku a Maďarsku, byť s jiným instrumentáriem rozhýbe stojaté vody evropského establishmentu. A naši Klvaňové, Mitrofanové, Honzejkové, Palatové, Marjanovičové, Procházkové, Romancovové, Sedláčkové atd. by měli dostat podáka. Roky tady něco žvaní a přitom vůbec nemají prst na tepu doby…

Jiří Vyvadil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty