Jiří Weigl: Quod licet Jovi, non licet bovi

13.12.2016 14:26

Sportovním světem otřásá bombastické odhalení státem organizovaného dopingu v Rusku, což prý znamená, že sportovní výsledky a medaile Rusů v posledních pěti letech – např. na londýnské olympiádě v r. 2012 – byly docíleny podvodně a jsou jim odebírány či anulovány.

Jiří Weigl: Quod licet Jovi, non licet bovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Odporné. A přitom ani s touto zavrženíhodnou nelegální chemickou podporou tito Rusové nedokázali překonat své úžasné čestné sportovní soupeře z USA, Číny a Velké Británie, kteří zřejmě pouze talentem a tréninkovou pílí dokázali v Londýně získat mnohem více zlatých medailí, než podvádějící Rusové.

Trochu to připomíná případ „příslovečně neschopných“ německých konstruktérů a inženýrů, kteří u vozů Volkswagen nedokázali vyrobit dostatečně úsporné a nízkoemisní motory, a proto se firma uchýlila k podvodům při měření a platí za to miliardy, zatímco u jiných automobilek je prý vše v pořádku.

Proč jsou v podobných případech jedni zlosynové, zatímco druzí hrdinové, dokázali staří Římané výstižně vysvětlit příslovím: „Quod licet Jovi, non licet bovi“, v překladu: „Co je dovoleno Jovovi (bohovi), není dovoleno volovi.“

Jiří Weigl

Zdroj: Institut Václava Klause

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …