Josef Baxa: Naše společnost je dost konfliktní

14.04.2014 19:20

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa nevyslyší SOS volání ministryně spravedlnosti Válkové. Na nové Strategii pro obnovení důvěry ve výkon spravedlnosti spolupracovat nebude.

Josef Baxa: Naše společnost je dost konfliktní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

„Není rolí soudců, aby byli součástí takovýchto týmů. Justice by měla být partnerem této komise, ne však její přímou součástí,“ říká Baxa.

Jedním z možných řešení problémů v justici by podle Baxy bylo zřízení nejvyšší rady soudnictví. Ta by mohla zmírnit problémy, které vznikají častým střídáním ministrů a absencí dlouhodobější koncepce v justici. 

„Rada by přinesla kontinuitu a kompetenci, nebyla by to instituce závislá na tikotu volebních hodin,“ vysvětluje předseda Nejvyššího správního soudu.

Je podle něho nutné přenést odpovědnost na soudní samosprávu v takové míře, v jaké ji budou soudci schopni unést. „Může se vytvořit model, kdy členové rady budou nominováni vládou, parlamentem, ale může tam být přítomna i širší právnická obec. Je samozřejmě možná také účast veřejnosti, mohla by do práce takového orgánu přinést jiný pohled,“ uzavírá Baxa.

Nefungují zde neformální právní autority

Poruchy, které dnes v justici vidíme, podle Baxy vyplývají z toho, že justice není správně řízena. Nedělá se údajně vše pro to, aby fungovala na všech stupních, ať už jde o samotné soudy nebo soustavu státních zastupitelství.

Společnost je podle něho poměrně konfliktní a větší roli by tak při řešení sporů mohly hrát i mimosoudní orgány, např. mediátoři nebo rozhodci. „Stát však nemůže rezignovat na to, co je mu z podstaty vlastní, tedy výkon spravedlnosti. Role soudu je nezastupitelná, bavme se ale o tom, co všechno k soudům přichází a jak to zpracovávají,“ doplňuje.

Co si Josef Baxa myslí o případech týkajících se Romana Janouška nebo Opencard? Co si slibuje od nového policejního prezidenta? A je ještě v lidských silách číst obsáhlé soudní spisy? Poslechněte si v iRadiu.

V úterý 15. dubna se politoložka Vladimíra Dvořáková zamyslí nad významem i možnostmi občanské společnosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: FARA?! Už i u nás?!

8:22 Pavel Foltán: FARA?! Už i u nás?!

Leckdo leckde by si možná chtěl zaparafrázovat s okřídlenou hláškou z filmu: „Tak co zas máte Kelišo…