Josef Červinka: Zvláštní výklad aplikace institutu Porušení domovní svobody, díl 2

22.03.2017 14:39

VADNÁ PRÁCE JUSTICE A POLICIE? V minulém příspěvku jsem naznačil svévolný postup státních orgánů při vniknutí osoby E.S. do bytu užívaného Mgr.J.V. po dobu více jak 25 let a přitom jsem upozornil na zneužití pravomoci policie ČR, která spolupůsobila při vykázání oprávněné uživatelky z bytu a dokonce z domu, v němž se bytová jednotka nachází.

Josef Červinka: Zvláštní výklad aplikace institutu Porušení domovní svobody, díl 2
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Mgr.J.V. se s takovým protiprávním jednáním nespokojila, využila oprávnění svépomoci a do bytu s pomocí svého známého vnikla. Přestože nepřekročila oprávnění obrany svépomoci, která je upravena dlouhodobě v občanském zákoníku , a to dokonce již od rakouského občanského zákoníku, byla z bytu vykázána opět za účasti policie ČR.

Tentokráte policie za dohledu st. zastupitelství Vsetín přitvrdila tak, že na Mgr.J.V. byla dokonce podána žaloba za porušení domovní svobody, když při  obnově svého užívacího práva bydlení vykázala z bytu nájemníka Esteřáka, který užíval její byt neoprávněně.

Okresní soud na podanou obžalobu vydal trestní příkaz, Mgr.J.V. podala proti trestnímu příkazu odpor a nyní se očekává jednání o podaném odporu. V celém popsaném ději si zaslouží zvláštní pozornost další porušení zákonnosti soudcem  P.P. OS Vsetín , když nepostupoval na základě žaloby o vyklizení bytu, kterou podala vydražitelka bytu E.S. a vydal předběžné opatření, kterým uložil Mgr.J.V. vyklidit byt. Krajský soud napadené předběžné opatření nepotvrdil a rozhodl tak, že návrh na PO shledal neoprávněný.

Tímto rozhodnutím byla de facto i de iure nastolena skutečnost  neoprávněného  zbavení užívacích práv k bytu poškozené Mgr.J.V. Tato znovu využila zákonný postup svépomoci a vnikla do předmětného bytu. A tentokráte ji z bytu vykázala vydražitelka E.S. a policie ČR odvedla Mgr.J.V. v poutech na služebnu k soupisu protokolu.

Z celého popsaného děje vyplývá jednoznačný závěr o projevené libovůli státních orgánů, když buďte neporozuměli, což je lepší případ, nebo projevili svévoli tak, že museli vědět, že ke vstupu do bytu vydražitelce nestačí protokol o dražbě, ale potřebuje buďto souhlas uživatelky , nebo exekuční příkaz na vyklizení Mgr.J.V. z bytu vydaný na základě  pravomocné vyklizovací žaloby.

Dále je třeba zdůraznit, že probíhají další soudní spory, a to o neplatnosti dražby, o odvolání insolvenčního správce a trestné činnosti exekutora a především o určení vlastnictví.

Těmito spory jednoznačně se dovozuje právní neúčinnost nájemní smlouvy pana Esteřáka, když zpochybnění vlastnictví tzv. vydražitelky E.S. nelze považovat nájemní smlouvu, kterou uzavřela s nájemníkem Esteřákem za platnou a stávající trestní řízení o porušení domovní svobody svědčí o nekompetentnosti policie, st. zastupitelství a soudu, což je smutné konstatování odborné úrovně těchto státních orgánů.

Autor je advokát a zakládající člen politické strany ODA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…