Josef Ježek: Dámský krejčí

22.08.2016 21:01

Tak se jmenuje jedna z prvních her slavného francouzského komediografa George Feydeauoa, kterou v roce 1886 započal svou dráhu úspěšného autora her ve vaudevillovém stylu. Jeho ztřeštěné veselohry, založené hlavně na situační komice, kdy někdo je tam, kde by být neměl, zatímco není tam, kde je očekáván, se hrají dodnes.

Josef Ježek: Dámský krejčí
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Druhý krejčí, který se mi vybavil, není až tolik dámský, spíše naopak. Ve svém výučním listu, získaném v Hradci Králové u firmy Rousek, měl prý dokonce napsáno „na saka nepouštět“. My dříve narození si na něj ještě dobře pamatujeme. RSDr. Vasil´ Biĺak, rusínský rodák z Krajné Bystré na východním Slovensku, komunistický politik a ideolog. Jeden z autorů tzv. zvacího dopisu, který byl záminkou pro srpnovou intervenci „spojeneckých vojsk“ v roce 1968. V neděli to bylo již 48 roků. Kdopak si vzpomněl na ono ráno, kdy obloha hřměla motory ruských Antonovů a silnice u hranic zaplavily kolony ruských, polských, německých a dalších vojsk Varšavské smlouvy? Byl jsem tehdy student a mám ty chvíle v živé paměti.

Třetí je opět dámský krejčí. Narodil se v Opavě v roce 1961 a krejčovinu se vyučil ve VKUSU Brno, když ho nevzali na gymnasium. V devatenácti letech  odjel se zájezdem CKM do Jugoslávie a do Brna se už nevrátil. Emigroval a přes Rakousko se dostal do USA. V nepřítomnosti byl odsouzen za opuštění republiky na rok a půl natvrdo. V Americe se chvíli živil umýváním nádobí a podobnými pracemi, což mu údajně stačilo na školné na univerzitě v Berkeley. Svou kariéru zahájil v roce 1989 v investiční bance Drexel Burnham Lambert. Domů se vrací až v roce 1990. Jméno toho muže je Zdeněk Bakala.

V Česku zakládá investiční společnost Patria Finance, které Karel Schwarzenberg svěřuje správu svého rozsáhlého restituovaného majetku. Tu po šesti létech prodává za cca 1 miliardu korun. Společně privatizují také karlovarskou likérku Jan Becher, podílejí se na komerční televizi TV-3. Spolu také zakládají sdružení Lípa, které má ambici stát se jakýmsi druhým mocenským centrem.  Připomeňme jména Ivan Pilip a nebo guvernér centrální banky Tůma, Josef Lux a také – světe div se – Bohuslav Sobotka. Prostřednictvím knížete se dostává do okruhu lidí kolem Václava Havla. Bakala financuje jeho  umělecké počiny a po vzoru amerických prezidentů zakládá Knihovnu Václava Havla. Ta má být v jednom z domů u Loretánského náměstí. Není tam dodnes.

V roce 2010 se žení s bývalou MISS ČR z roku 1991 Michaelou Maláčovou. Pamatuji si jí ještě jako tiskovou mluvčí předsedy ODS Klause v létech 2000 – 2003. V témže roce také věnoval do volební kampaně ODS 15 milionů, TOP 09 7,5 milionů a Věcem veřejným 6 mio. Právě tyto strany po volbách pod vedením P. Nečase utvořily koalici, které se také někdy říkalo „bakalovská“. Nemalou sumu věnoval i knížeti do jeho prezidentské kampaně. Tyto výdaje si mohl jistě dovolit, v roce 2004 totiž získal prostřednictví firmy Karbon Invest největší českou černouhelnou těžební společnost OKD. Kde potřebné miliardy na její koupi vzal, bůh suď. Jedno je však téměř jisté. O nemalé miliardy (hovoří se o desítkách) při tomto prodeji přišel český stát. Jako na potvoru přitom asistoval tehdejší ministr financi Špidlovy vlády Slávek Sobotka, který nás dnes jako premiér přesvědčuje, jak je potřeba státními penězi, zatím 700 miliony, ostravské doly zachránit. Myslím, že kdyby se tyhle peníze nasypaly do těžební jámy dolu Paskov, byl by efekt asi stejný. O nějaké návratnosti nemůže být ani řeč. Naopak, těch 700 mega nebude zdaleka stačit.

Zato Bakala škodný nebyl. Jen z emise akcií firmy NWR, která OKD ovládala, vytěžil údajně kolem 30 miliard. OKD ovšem nebyly jen doly, Je to také 45 000 bytů, které mu stát do toho balíku při prodeji „přibalil“. Ty sice slíbil prodat horníkům, ale skončily u nějakého anglického developera. K tomu nutno připočíst nemalé pozemky, které jeho firma Asental Land  na Ostravsku vlastní. Jedná se o cca 4,5 tisíce hektarů, které nakonec bude muset od něj asi Moravskoslezský kraj vykoupit. Za pouhých 180 milionů. K těm zhruba 60 miliardám, které si Bakala na OKD podle některých odhadů vydělal, je to už jenom pár drobných.

Nejbohatší český dámský krejčí se přemisťuje do Švýcarska. Třeba tam zase někomu „střihne“ nějaký zajímavý ekonomický model, který ho přivede k dalším miliardám. U nás po něm zůstane značně „zflikovaný“ dámský kostým.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …