Josef Ježek: Exit! Nebo exitus?

27.06.2016 14:39

Přiznám se, že jsem po vraždě mladé britské poslankyně nevěřil tomu, že hlasování Britů o odchodu může skončit kladným výsledkem. Přes masivní kampaň odpůrců tohoto kroku se tak stalo. Britové volili svobodně, demokraticky a hlavně – tajně. Jak si asi myslíte, že by podobné tajné hlasování dopadlo v Holandsku, Dánsku, možná i v Rakousku a Švédsku? Nebo v sousedním Německu, např. na téma, zda kancléřka Merkelová má dále vést tuto zemi? Naštvanost (abych použil onu slušnou variantu toho slova) řadových Němců je obrovská. To vám dosvědčí každý, kdo zná německé poměry, nebo kdo má v Německu přátele. Stejně tak je bohužel velký i strach dát svůj skutečný názor najevo. Ale v tajné volbě? To by byla jiná.

Josef Ježek: Exit! Nebo exitus?
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Přiznám se, že jsem byl spíše na straně příznivců brexitu. Když pro nic jiného, tak proto, že tento krok ukázal, že do Unie je možné nejen vstoupit, ale že existuje také opačná možnost. Variantu "s Evropskou unií na věčné časy a nikdy jinak" jsme si už v jiném gardu užili a máme s ní své trpké zkušenosti. Británie nám svým referendem ukázala, že je možné říci: Milá Unie, arrivederci!

Jistý český deník přinesl informaci o britském rozhodnutí pod titulkem Evropské 11. září. Rozumím, úkolem novinářů je přinášet senzace, palcové titulky, skandální zprávy (proto také nejsem novinář). Ale srovnávat svobodné rozhodnutí 52 % britských voličů s jedním z největších teroristických zločinů moderních dějin, to je přece jenom trochu kách! Je vůbec zajímavé sledovat první reakce některých mediálních mágů.

„Referendum je otřesná hovadina. Pár Britů rozhodlo, že dříve nebo později budeme zase v Rusku.“ Tolik k výsledku Pavel Šafr, vydavatel portálu Svobodné fórum. Tak hovadina? No to se podívejme! Novinář, který za vším vidí temné rejdy Kremlu a potažmo Putina, má jasno. Teď nás do jeho náruče nenahání Miloš Zeman, ale britští voliči. Pravděpodobně Putin rozhodl referendum tím, že do Oxfordu vyslal Halíka, jak poznamenal jistý novinář, v poukazu na ocenění odpůrce brexitu na slovutné univerzitě. Lidé tohoto typu už vědí, že „zdravý rozum prohrál“,  a že voliči byli „hloupí, nevzdělaní a zmanipulovaní lidé, kteří  nic nepochopili“! Těm všem doporučuji číst si každé ráno slova, která v této věci řekl Michal Horáček: „Copak výraz „zdravý rozum“ znamená „to, co si myslím já“? To by v případě, že převládne jiný názor a jiné politické zadání znamenalo, že sama demokracie je pitomost.“

 A tak se pokorně řiďme zadáními, která nám přináší! Naše milé Pehe k tomu sdělilo, jak se tato situace dotkne nás: „Hrozí tedy, že Česká republika s ostatními visegrádskými zeměmi pojede v osobáku, zatímco integrační jádro pojede v rychlíku.“ Fascinují mne  „odborníci“, kteří pět minut po činu vědí, jakým směrem se svět bude ubírat dále. A kteří naopak nevědí, že z osobáku se dá také vystoupit, on dost často staví. Mimo to má záchrannou brzdu, že? Europoslanec Svoboda má také jasno: Může za to Klaus!

Ještě lepší jsou ovšem evropské špičky, tedy ti, co do téhle situace naší milou Evropu přivedli, avšak za žádných okolností si to nejsou schopni přiznat. Jistý knihkupec, co si říká předseda evropského parlamentu, v tom má jasno. Žádná další referenda se v Unii už konat nebudou! Tak a je vymalováno! Demokraticky a po německu. A dále se může celý ten draze placený byrokratický aparát v Bruselu zabývat zpoplatňováním igelitových tašek a „řešením sociálního zabezpečení robotů“. Ale že na tom může mít vinu např.  přístup EU k Ukrajině a nebo, a to hlavně, chybný postup Merkelové v  otázce migrace, to jsme jaksi nezaslechli a jistě neuslyšíme. Naopak nás další český poslanec v EP Luděk Niedermayer bude přesvědčovat, že Evropa má jediného lídra – Merkelovou. Vždycky jsem si (naivně) myslel, že poslanec, ať už ten náš a nebo evropský, by měl obhajovat názory svých voličů, lobovat v jejich zájmu a jim se také zpovídat. Sám s tím mám jistou zkušenost. Ale jak vidno, platí jiné pravidlo: Čí chleba jíš, toho píseň zpívej!

Jaká bude další cesta Velké Británie po čtvrtečním hlasování, ukáže čas. Zda to byl pouhý exit jedné, i když velké části Evropské unie, nebo zda to byl začátek toho, čemu se v lékařských kruzích říká exitus. Bohužel ani tato varianta by nebyla dobrá. Ale pokud u kormidla lodi jsou slepí lodivodové, může loď snadno narazit na mělčinu. A havárie takového kolosu by byla hrozivá!      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…