Josef Ježek: H2O

06.03.2017 19:39

Minulá středa měla přívlastek Popeleční. V katolických chrámech se ten den udílí tzv. popelec, znamení kříže na čelo prsty namočenými v popelu. Kněz při tom říká slova „Prach jsi a v prach se obrátíš“. Není občas marné si uvědomit pravdivost téhle věty. Popeleční středou, která je sama dnem přísného půstu, začala doba postní, končící až Velikonocemi. Půst si mnozí z nás představují jako strádání o chlebu a vodě, jak to snad praktikovali poustevníci ve svých poustevnách či jiní asketičtí světci.

Josef Ježek: H2O
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Předseda TOP 09 má o půstu svojí vlastní představu, kterou sdělil ve Sněmovně: „Je Popeleční středa, den půstu. Dám si něco bezmasého, třeba Kosteleckou uzeninu.“ Co na to majitel téhle firmy už agentury nesdělily. Ale vraťme se od kosteleckých uzenek k druhému postnímu komponentu – k vodě. Už několikrát jsem v tomto sloupku psal o tom, jak strategickou surovinou se tahle tekutina stává. Jak v nedaleké budoucnosti může dojít kvůli ní k ozbrojeným konfliktům, jak nedostatek vody v rozsáhlých prostorách Afriky může zvednout miliony tamních obyvatel, kteří budou hledat svoji zemi zaslíbenou – kde asi? Ale není to jen Afrika, stejný problém např. nastává i v kalifornském Central Valley, kde farmáři nyní čerpají tuto životadárnou tekutinu z hloubky až 250 m. A hladina spodních vod stále klesá.

Ani u nás není situace nijak růžová. Náklady na vodu stále stoupají, vodné – poplatek za dodávku vody i stočné – poplatek za vypouštění vody do kanalizace, začínají tvořit nezanedbatelnou část rozpočtů našich domácností. V tuto chvíli přichází sdružení SOVAK s návrhem na dvousložkovou cenu vody. Jednu část by tvořila vlastní cena odebrané vody a druhou by tvořil paušální poplatek za dodávku vody. Podobně jako u elektřiny, když platíme poplatek za pronájem elektroměru. Cena vody, zvláště pro malé odběratele, by se podstatně zvýšila. Cílem je dostat do vodohospodářské infrastruktury více peněz, které v ní začínají citelně chybět. Ta totiž, ať už jsou to potrubí, vodárny, technická zařízení a pod., stárne. Většina je téměř 50 let stará, v Praze nejsou výjimkou potrubí pamatující i c. a k. mocnářství. Přitom zákon stanoví starost o vodohospodářský majetek jeho vlastníkům, což jsou u nás z 80% obce.

Tady se nám jako bumerang vrací chybná rozhodnutí učiněná v 90. létech, kdy v rámci překotné privatizace přešla značná část vodohospodářského provozu do majetku nadnárodních koncernů. To z čeho byl největší byznys, totiž obchod s vodou, se stalo majetkem různých Veolií a infrastruktura, bez které by se žádná voda nekonala, zůstala obcím. Podle toho se dělí většinou i zisk. Jeden díl nám, co jsme tak bláhově prodali, dva díly cizím majitelům. A peníze končí v zahraničních bankách. Ještě mám v dobré paměti, jak někteří regionální politici lobovali pro prodej vodovodů zájemcům ze zahraničí. Co za to měli slíbeno, o tom se sice šuškalo, ale … Dobře udělali ti, kteří neprodali. Následně se totiž tento neuvážený krok obrátil proti zdejším vodohospodářským firmám, když chtěli žádat o dotace z Evropské unie. S ohledem na zahraniční majitele nedostali nic. Ostatně jak velký je byznys s vodou si můžete ověřit na internetu ve francouzském dokumentu „Jak korporace bohatnou na vodě“.

V oblasti vodohospodářské chybí peníze. Ostatně, kde v této zemi peníze nechybí. Mnohamiliardový deficit je v dopravní infrastruktuře, zvláště na silnicích II. a III. tříd. Po letošní zimě jich většina připomíná tankodromy. Chybí peníze na opravy památek, nejsou potřebné fondy na rozvoj infrastruktury malých obcí, které ze svého malého rozpočtu na větší investice nedosáhnou. A mohl bych jmenovat dále.

Přitom by snad řešení bylo. Speciálně u vody, kdy je tato tekutina zdaněna přímo či nepřímo 41%. Z každé koruny za vodu dostává stát 41 haléřů! To není tak málo. Pokud by se tyto prostředky vracely tam, kde vznikají, bylo by snad dost peněz na neutěšený stav českých vodovodů. A cena vody by mohla zůstat na dnešní úrovni. Uvažované dvousložkové zdražení by se mohlo odložit ad acta.

To bychom ovšem nemohli předvolebně rozhazovat plným hrstmi. Problém je ovšem v tom, že vodní zdroje ani potrubí k volebním urnám nechodí. A to, že teče voda, považuje každý za samozřejmou věc. Ale ono to tak samozřejmé není!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…