Josef Ježek: Jaký je to krásný svět!

14.03.2017 12:22

Řeklo by se, že svět by mohl být docela hezkým místem k žití. Leč zdá se, že na počátku 21. století se stává prostředím čím dále tím více, méně snesitelným. A jak už to tak bývá, lidstvo, resp. některé jeho části, si to dělá samo.

Josef Ježek: Jaký je to krásný svět!
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Příklad číslo jedna:

V londýnském Hyde Parku je místo zvané Speakers´Corner. Tam můžete přijít, přinést si sebou stoličku, bedýnku a nebo štafle, postavit se na ně a začít hovořit. O tom, že zítra přijde konec světa, že všichni politici jsou zkorumpovaní, že CIA nás všechny špehuje a britský ministerský předseda je poloviční blázen. Prostě co vám „slina na jazyk přinese“. Tomu se říká svoboda slova, jeden ze základních pilířů britské demokracie.

Nyní je, zdá se, všechno trochu jinak. Britský magistrát obvinil dva křesťanské kazatele, že svým kázáním na ulici v Bristolu porušili veřejný pořádek, za použití výhružných a urážlivých slov. Pokud se domníváte, že na veřejnosti říkali bůhví jaké vulgarity, jste na omylu. Oni totiž veřejně citovali Bibli. Jednalo se o slova, že „Ježíš je jediným Bohem a jediná cesta k Bohu je přes Ježíše“. Podle státního zástupce toto tvrzení nemůže být pravda. Biblické tvrzení o jedinečnosti a božské podstatě Ježíše Krista je podle něj zaměřené na urážení a vyhrožování nekřesťanům. Oba kazatelé byli zatčeni a hrozí jim až půlroční vězení.

Jak patrno, v Británii se už dostali do stádia, kdy je naznačováno, že Bible je nebezpečná a obsahuje protizákonná tvrzení, která nelze šířit veřejně. „Bible a její učení jsou základem naší společnosti. Je nepochopitelné, že trestní stíhání jménem státu může tvrdit, že slova Bible jsou trestný čin“, říká Andrea Williamsová z právního centra, které obhajuje oba kazatele. V této věci je rozhodnuta jít až k Evropskému soudnímu dvoru.

A to všechno jenom proto, že britští muslimové by se mohli cítit dotčeni!

Příklad číslo dvě:

Zůstaneme opět za Lamanšským průlivem. Britský obchodní řetězec Marks& Spenser má po celém světě asi 1380 prodejen, některé i v Česku. Možná i vy občas nakupujete módu nebo potraviny právě u nich. Teď má velký problém. Na etiketě dětského oblečení, která poukazovala na výhodu zpevněného lemu, použil informaci: „Zesílené okraje déle vydrží, takže maminka bude mít méně práce“. Nevěřili byste, ale průser je na světě! Jakýsi mešuge jménem Matt O´Connor z organizace Fathers 4 Justice, která hájí práva otců, označil tuto informaci za nepřijatelný projev sexismu. Mělo tam být slovo „rodiče“, nebo „mámy a tátové“. Už vidím toho O´Connora, jak zašívá, až se z něj kouří. Však nedosti na tom. K bojovníkům za práva otců se přidala feministická organizace Fawcet Society aby nám sdělila, že „upadáme do líných stereotypů jako do trepek. Máme rok 2017 a je čas uznat, že i otcové umějí zašívat“. Pokud se jedná o onen obchodní řetězec, ten samozřejmě onen slogan změnil! Nedovedu si představit, co by se v Anglii dělo, kdyby měli v slabikáři báseň Jiřího Žáčka o maminkách.

Správně to napsal už velký anglický dramatik: „Doba vymknuta z kloubů šílí“! Kde ovšem tohle šílenství skončí?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …