Josef Ježek: Kde to skončí?

17.06.2016 13:15

Tahle vláda je opravdu skvělá. Daří se jí, na co sáhne.

Josef Ježek: Kde to skončí?
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Premiér Sobotka odletěl do Číny, aby se pochlubil našimi budovatelskými úspěchy. Při té příležitosti jistě načerpá dostatek nových podnětů od čínských soudruhů, které potom bude uvádět do praxe u nás. Možná přiveze i pandu pro Prahu. Jen aby se nevrátil se šikmýma očima, to by mu mohlo zůstat.

Ale zpět k nám. Ekonomika roste (sice ne úplně tak, jak jsme si naplánovali), ministři chrlí jeden geniální nápad za druhým, parlament schvaluje jeden legislativní paskvil za druhým a občan? Ten zírá a nestačí se divit. To, co se na něho valí, není totiž žádný soubor státního dobra, ale jedno omezující přikázání za druhým. Stát, potažmo tahle vláda, se rozhodla, že svět našich životů bude řídit za nás. A tak nám linkuje cesty, po kterých je naší povinností se ubírat a běda tomu, kdo z nich sejde. Tak například:

Kontrolní hlášení DPH. Všichni plátci jsou povinni měsíčně (čtvrtletně) podávat hlášení o všech daňových dokladech, resp. o svém podnikání. Podnikatel musí dokazovat úřadu, že podniká poctivě. Žádná presumpce neviny. Každý je vinen, kdo nedokáže opak. Kolik to občana stojí? Nezajímá! O výsledku rozhodne úředník.

Elektronická evidence tržeb (EET). Nedáš-li mi všechny svoje účty – zahyneš! Pod záminkou masívního nárůstu výběru daní (je slibováno 18 miliard – zlatý voči) je podnikatel zatěžován zbytečnou byrokracií a nadměrnou finanční zátěží. Jen ta reklamní kampaň ministerstva financí stojí skoro 30 milionů – z našich peněz. A navíc stát bude mít  zcela přesný přehled, kdo s kým, o čem a pro koho, v podnikání. A opět rozhodne úředník.

Prokazování původu majetku. Opět je důkazní břemeno přeneseno na občana. A aby to nestačilo, tak přidáme i princip retroaktivity. Rozhodovat bude samozřejmě úředník.

Prolomení domovní svobody. A hned dvě varianty. První je: Ukaž kotel! Jak a kde topíš a čím. Pod záminkou čistoty ovzduší Vám vnikneme do sklepa a tam se rozhlédneme. Třeba tam bude i něco jiného než kotel ÚT. Ta druhá je: Ukaž bouchačku! Někdo si usmyslí, že jste svému okolí nebezpečný a  policie bez soudu vnikne k vám do domu a zabaví vám legálně drženou zbraň. A opět rozhoduje úředník. A pokud je snad odkážete tam, kam po zásluze patří?  Smůla. Hned totiž následuje…

Pokuta za urážku úřední osoby. Pokud byste snad nabyli dojmu, že úředník je blbec, nemůžete mu tuto informaci poskytnout. Pokuta, která by vás neprodleně postihla by totiž mohla zásadním způsobem narušit váš rodinný rozpočet. O pokutě rozhodne úředník.

Prodávat se bude, jen když si to stát přeje. Stát rozhodne, kdy půjdeš občane nakupovat, do kterého obchodu a nejlépe by bylo, aby také rozhodl, co budeš nakupovat. Že tím omezuje svobodu občany i podnikatele? Nezajímá. Jen úředník nejlépe ví, co je pro občana i podnikatele dobré.

Povinný rok v mateřské školce. Že máte pocit, že své dítko připravíte  na vstup do vzdělávacího procesu sami a lépe. Tak to ne! Dítě půjde do školky, kdybyste ho tam měli transportovat. A když ne, mastná pokuta vás nemine. Od toho je tu přece úředník.

Registr hrazených zdravotních služeb. Registrů už máme jak nas…tláno. Všechny mají v zásadě jeden jediný účel, aby erár o nás věděl každou maličkost. Nyní ještě potřebuje informace o našich nemocech, a to i do těch nejintimnějších detailů. Pod heslem „Tvoje nemoc, moje data“ si kdejaký úředník o vás přečte, kdy jste měl horečku omladnic.

Registr bankovních účtů. Ten nám ještě chybí. Stát nemá přehled, kde máš své bankovní účty a jaké a hlavně kolik na nich máš. Tak to se změní. Úřad přece musí mít přehled.

Příprava trestného činu krácení daně. Kdo rozhodne, co je tzv. daňová optimalizace a co příprava krácení daně? No přece úředník!

Nasazování prostorových odposlechů policií. Existovalo kdysi heslo: Mluv tiše – nepřítel naslouchá. Nyní bude platit. Nemluv vůbec – všechno slyšíme! A to i bez souhlasu soudu.

A to jsem se nezmínil o cenzuře internetu pod záminkou boje proti hazardu, trestní odpovědnosti právnických osob, kontrole veřejných medií NKÚ a o opravdu geniálním nápadu, jakým je registr sportovců, klubů a trenérů. Jak začneš šťouchat z jara kuličky, už jsi v registru. Cherche la – úředník!

Z uvedeného je patrné, že  George Orwell měl poněkud málo bujnou fantazii. Dnešní realita jeho romány daleko předčí. Vláda úředníkokracie je tu. Bohužel platí výrok senátora Jaroslava Kubery: „Ztráta svobody začíná nenápadně. Proklouzne mezi prsty, aniž by si to lidé uvědomili. Až si to uvědomíme, bude pozdě.“

Jestli už není!!!        

Josef Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …