Josef Ježek: Kdo si to ještě pamatuje

14.11.2016 21:35

Tenhle čtvrtek budeme opět doma. Slavíme totiž státní svátek, Den boje za svobodu a demokracii. Takhle honosně jsme nazvali vzpomínku na událost, která se 17. listopadu 1989 odehrála na pražské Národní třídě. Střet pochodujících studentů s ozbrojenou komunistickou mocí, začátek událostí, pro které se později ujalo označení sametová revoluce. Jak to tehdy vlastně skutečně bylo, je i po 27 letech zahaleno jistým tajemstvím, které dává prostor pro různé konspirativní teorie.

Josef Ježek: Kdo si to ještě pamatuje
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Hledal jsem onehdá nějaké dokumenty, které s touto událostí nemají nic společného. Jak už to bývá, to hledané jsem nenašel, zato jsem objevil několik čísel dobového tisku, deníku Pochodeň, takto orgánu východočeského KV KSČ, z období před i po tomto datu. Je to dost zajímavé čtení.

Pochodeň, 21.10.: Předsednictvo ÚV KSČ projednalo rezoluci k tvorbě a ochraně životního prostředí a přijalo řadu opatření k realizaci (Kdyby tušili, co je za necelý měsíc čeká, asi by přijímali jiná opatření). Krajský výbor Národní fronty přijal provolání  k rozvoji pracovní a společenské iniciativy na počest 18. sjezdu strany. A setí ozimů bylo ve finále.

Pochodeň, 2.11.: Na zasedání OV KSČ v Rychnově nad Kn. se rozhodli využívat podnětů z výročních schůzí. Tajemník Konárek seznámil s postupem a vyzvedl požadavek, krajský vedoucí partajtrégr Liška ocenil, že jsou příležitostí (schůze) nastavit si zrcadlo. (Kdo ví, jestli si soudruzi vzpomněli na známé rčení, že se nelze zlobit na zrcadlo, když máš křivou hubu.). A kurz zlotého k české koruně se upravil na 1000 polských zlotých ku 6,69 Kčs.

Pochodeň 8.11.: Výroční jednání odborových úseků – Učíme se diskutovat (v článku se ale dozvíme, že jim to moc nejde), Komunisté hradeckého ČKD přenášejí své záměry do praxe a V týnišťském Elitexu bude slévárna s vysavačem. Jo a v Namibii začaly dlouho očekávané volby. (No konečně, to to ale dalo).

Pak došlo k oné události na Národní třídě a věci nabraly spád. Ne však všude. Tiskový orgán strany si jaksi vede svou.

Pochodeň 21.11.: Vlády ČSSR, ČSR a SSR jednaly o událostech 17. listopadu. Znepokojují je pokusy narušovat pořádek, vyvolávat nedůvěru, vítají podněty, ale odmítají atmosféru emocí, vášní a protisocialistických vystoupení. Podobně hovoří i aktiv zástupců státních podniků Vč. kraje, který ještě dodává: Soudruzi, kupředu, zpátky ni krok. (Bohužel soudruzi ještě jaksi nepochopili. že to už nepůjde ani dopředu, ale ani zpátky). A na Václaváku se včera sešlo cca 200 tisíc občanů!

Pochodeň 22.11.: Premiér Adamec se sešel s představiteli studentských, uměleckých a občanských kruhů. Ubezpečil, že vláda připravuje zásadní společenskou přestavbu. Generální tajemník strany Miloš Jakeš (vlastním jménem Milouš, známý také jako Kůl v plotě) vystoupil v televizi. Hovořil o rozumu a rozvaze. (Obojí se mu bohužel nedostávalo). A ing. Mikyska, ředitel St. statku Lanškroun nás informuje, že o demonstrace nemají zájem, mají starosti, jak nakrmit zvířata. (O lidi jde až v druhé řadě). Redaktor Vohralík nám sděluje, že ulice není místem k dialogu.

23.11. jednal Východočeský krajský národní výbor o sociální péči!!! A stanoviska pracujících kraje? Nechceme rozvrat společnosti. (Jinými slovy: Republiku si rozvracet nedáme).

24.11. si občané Hradce Králové uctili památku narozenin Klementa Gottwalda, ( bylo to u té sochy, která ho zobrazovala jako dementa s velkou hlavou a Marta Semelová u toho ještě tenkrát nebyla), zasloužilí členové strany se sešli na KV na aktivu a členové vesnické organizace KSČ v Šedivci jsou znepokojeni vývojem. Zasedala vláda a rozhodla o zřízení ministerstva životního prostředí! (Jejich starosti, Zátopkovy nohy a Rothschildovy peníze, že?) Soudruh redaktor Bořivoj Tichý  nás informoval o mítinku hradeckých studentů. Jeho hlavní zájem se soustředil na to, jakými značkami aut přijeli pražští vysokoškoláci. (Není nad investigativního novináře).

7.12. podal premiér Adamec demisi. Řízením vlády byl pověřen Marian Čalfa. Komunista, který vyjednal Václavu Havlovi, že ho komunistické Národní shromáždění zvolí prezidentem. Za to byl Havlovým premiérem. Začala další etapa „velvet revolution“.

Kdopak z těch dnešních příslušníků „kampusové generace“ si tyhle věci pamatuje? Nikdo. Nebyli ještě na světě.

Možná není od věci zalistovat občas ve starých novinách.

P.S.

Po představení svého strýce nám prý ministr Herman představí 17. listopadu svoji tetu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…