Josef Ježek: Lítý boj o lithium

28.03.2017 9:07

V katastru obce Cínovec v Krušných horách leží úžasné zásoby vzácných kovů. Odhaduje se, že je zde několik tisíc tun wolframu, rubidia a cesia, 262 tisíc tun cínu a hlavně 6,46 milionu tun(!) lithia, tedy kovu zítřka. Pokud má dojít v nedaleké budoucnosti k přechodu výroby aut na elektricky poháněná, bez lithia to nepůjde. Z lithia se totiž vyrábějí baterie do těchto elektromobilů.

Josef Ježek: Lítý boj o lithium
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Cena lithia zdražila za posledních 13 let čtyřnásobně na cca 6000 dolarů za tunu. Přitom jeho spotřeba se má do roku 2020 zdvojnásobit. Je jasné, že cena stále poroste. Naše zásoby jsou v rozsahu 6-8% celosvětových. Při současných cenách lithia se jeho hodnota odhaduje na částku 1,5 bilionu korun, což je více jak výdaje našeho státního rozpočtu na jeden rok. Podobné je to i s cínem, kde cena stoupla už pětkrát na 20 000 dolarů za tunu. Pokud by se do toho připočítala i cena zde se nalézajícího wolframu, tak jsme někde u částky 3 biliony. Splacení našeho státního dluhu ve výši 1,6 bilionu by se tak mohlo stát realitou.

Podobně jako se supi slétají na mršinu, tak i v tomto případě zdejší naleziště přitahuje supy ekonomické. V tuhle chvíli jsou zhruba čtyři. Průzkumné vrty už provedla společnost Geomet s.r.o. Ta se sice tváří jako česká firma, založili jí čtyři čeští geologové, ale je vlastněná australskou firmou European Metals Holding a jejím jednatelem je Keith Dudley Coughlan, Australan jak poleno. Ti už mají přidělenou průzkumnou licenci. Další ve hře je americký miliardář Elon Musk, výrobce elektromobilů Tesla. Ten dokonce uvažuje, že v Česku postaví továrnu na tato auta. Takže další montovna se státními ekonomickými pobídkami?

Pak je tu společnost Cínovecká deponie, ovládaná společností RSJ miliardáře Karla Janečka. To je ten, který vymýšlí „geniální“ modely, jak v česku volit prezidenta. Jeho záměrem je přetěžit odkaliště, které zde zbylo po staré těžbě cínu. Ten už vlastní povolební od MŽP i báňského úřadu, ale zatím se k těžbě nemá. Ono to celé je totiž dost drahý špás, v řádu stovek milionů. A tak po firmě pošilhávají Australané.

No a ještě jeden hráč sedí u stolu. Jmenuje se Albright Stonebridge Group. Že je vám to povědomé? No jistě, firmě totiž šéfuje bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Ta se má i přes svůj věk čile k světu. Dáma s výraznými brožemi na klopách svých kostýmků se vyzná nejen v zahraniční politice, ale i ve světě obchodu. Např. v Kosovu, kde její firma zcela ovládla veškerý mobilní byznys. (Proto tak vehementně prosazovala mezinárodní uznání Kosova?)  Tahleta „Madlenka“ Korbelová je jistě dáma, která žádné finanční injekce nepotřebuje. Proto o to více udivuje skutečnost, že česká vláda jí financuje dvě doktorandská stipendia v oboru bohemistiky na univerzitě ve skotském Glasgow v létech 2015 – 19, každoročně za částku 1,085 milionu Kč. To není drb. To je fakt! Stačí si najít na internetu usnesení vlády ČR č. 970 ze dne 24.11.2014. To jsme nenašli jiného nadaného mladého studenta? To mi fakt hlava nebere!

Pokud snad vás nyní napadla otázka, proč o těžbě těchto kovů neuvažuje stát, aby výnosy zůstaly v Česku a neodtekly tak jako u pitné vody, tu je pohotová odpověď: Bylo by to příliš drahé. Celkové investice do otevření ložiska se odhadují na  2,5 milardy. Je to na první pohled hodně peněz. Stačí se však podívat, jaké peníze stát „lije“ ročně do tzv. neziskového sektoru, abychom zjistili, že to není až tak dramatické.

Zdá se, že jsme jako Češi nepoučitelní. O tom, jak jsme začachrovali naše zásoby pitné vody, štěbetají vrabci na střeše. O skutečnosti, že nám pan Bakala vytuneloval OKD, které se stává černou můrou této vlády, nás media informují denně. Úlohu jistého tehdejšího ministra financí, který nyní šéfuje Strakově akademii, už tak často nezmiňují. A teď je ve hře další národní bohatství, možná už poslední. Dopadne to stejně?

A ještě jedno je na celé věci opravdu zvláštní. Jak v této záležitosti je ticho po pěšině v sektoru „zelených“. U každého čolka pořádají „pretěky“, viz např. přehrada Mělčany a tady – silencio! Asi má to lithium ještě nějaké jiné vlastnosti.

A v zákulisí probíhá lítý boj. O prachy!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…