Josef Ježek: O politické korektnosti

30.12.2015 12:00

Kreslíře Vladimíra Renčína zná v téhle republice snad každý. Jeho postavy Dlabáčka, Rambouska, či ženského protipólu Marie, nás provázejí dny všedními i svátečními, aby komentovali události na politické scéně, všední trable občana ve styku s úřady i normální lidskou blbost, která kolem nás kvete, jak sakura počátkem máje.

Josef Ježek: O politické korektnosti
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Není jenom kreslířem, ale je kreslícím filosofem, schopným vystihnout a pojmenovat meritum věci. Jeden z mých přátel mi poslal jako „péefku“ jeho vtip. Jedna z jeho figurek stojí na soudku od vína uprostřed silvestrovské oslavy  a ostatním účastníkům mejdanu připíjí: „Na lidskou hloupost přátelé. Že aby byla od nového roku nezvěstná“.

Jedním z plodů lidské hlouposti je tzv. politická korektnost. Tato tendence či hnutí, které se zrodilo v polovině dvacátého století v Americe a postupně zaplavilo svět, se stala jakýmsi novolevicovým kánonem, který nabyl až rysy cenzury, která ohrožuje tradiční společenské hodnoty. Politická korektnost totiž nedovoluje nazývat věci pravými jmény. Cikán je podle ní Romem, černoch afroameričanem, bezdomovec je sociálně vyloučený, bývalí rudokožci, lidé žluté pleti a ostatní barevní jsou příslušníci jiného etnika. Ve světě politické korektnosti neexistuje známá operetní árie „Cikánský baron jsme já“, ani slavná skladba Karla Vacka Cikánka. Významné holandské muzeum výtvarného umění přejmenovalo více jak dvě stě názvů svých obrazů tak, aby odpovídaly standardům politické korektnosti. Leč to není dosti. K úplnému „rozkvětu“ politické korektnosti dochází hlavně v souvislosti s migrační vlnou muslimského obyvatelstva, která zasáhla západní Evropu. Tam toto „korektní šílenství“ dosáhlo vrcholů, o kterých se nám zatím, zaplaťbůh, ani nezdá. (Ale pozor, máme k tomu poměrně slušně nakročeno). Idea politické korektnosti již zasáhla  zpravodajství našich medií, takže se z novin, radia či televize nedozvíme, jaké zhovadilosti se ve jménu této, dnes už oficiální doktríny, ve světě páchají. Dovolím si uvést pár příkladů z Evropy  a Ameriky, jak je nedávno ve svém sloupku uveřejnil komentátor Benjamin Kuras.

Birminghemský květinář Allan Pool je stíhán za přehrávání vánočních koled, které „poškozují prostředí“. Základní škola v italském Rozzanu zrušila vánoční koncert svých žáků z důvodu, že je „smutný pohled na nezpívající muslimské děti, cítící se vyloučené“. Janovský kněz Paolo Farinella zrušil jesličky, prý ze „solidarity k muslimům, na protest proti islamofobům“. Americká armáda dostala zákaz vyslovovat slovo Vánoce. Ve státě Indiana zakázal federální soudce scény Kristova narození  a tří králů  ve školní vánoční hře. Ve městě Salem ve Virginii dostali zaměstnanci vegetariánské asociace zákaz vánočních projevů jako „nezákonné propagace křesťanství“. Magistrát texaského Austinu zakázal  veřejně viditelné vánoční ozdoby, okres Montgomery v Marylandu přejmenoval Vánoce na „Winter Break“. A tak dále a tak dále.

Mám jedno velké přání, které se mi už pravděpodobně nesplní. Rád bych navštívil jedno významné křesťanské poutní místo zasvěcené sv. Jakubovi, které se jmenuje Santiago de Compostela. Nejen proto, že jeden z mých vnuků se jmenuje Jakub, ale také proto, že poutní trasy, vedoucí z celé Evropy do španělské Galicie, mne vždy vábily. Bohužel tuhle svatojakubskou pouť bych už asi nedal. Před několika lety jsem se dočetl, že z katedrály, zasvěcené sv.Jakubovi, zvanému Maurobijec, neboť pod jeho korouhví bojovali vojska, vyhánějící Maury z Iberijského polostrova, byl odstraněn dřevěný reliéf, znázorňující právě ono Jakubovo vyhnání Arabů. Údajně proto, aby neurážel city návštěvníků jiných než křesťanských vyznání. Tehdy poprvé jsem začal mít pocit, že v tomhle světě není něco v pořádku. Nyní jsme dospěli až do stadia popsaného výše. Doba vymknuta z kloubů šílí, řekl by klasik. Blbost utržená ze řetězu nabývá vrchu, říkám já!

Spolu s Renčínovým Dlabáčkem z jeho vtipu říkám na prahu roku 2016: „Na lidskou hloupost přátelé. Že aby od nového roku šla ta politická korektnost konečně do prd…!“ Leč obávám se, že tohle přání se mi nesplní!

Všechno dobré vám i vašim blízkým !    

Josef Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…