Josef Ježek: Panama Papers

08.04.2016 19:13

Blázna lze léčit buď ambulantně a nebo ho zavřít do Bohnic. Tam si může hrát na Napoleona, Kryštofa Kolumba nebo ředitele zeměkoule. Co však udělat s těmi, kteří si hrají na spasitele Evropy? Kdyby si jen kdesi v koutku sepisovali své fantaskní vize, vem to nešť! Jakmile se je však snaží uvádět do praxe, pak ovšem pozor. To už hrozí velkým průšvihem.

Josef Ježek: Panama Papers
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Poslední nápad Evropské komise v otázce imigrantů, který v zásadě zavádí trvalé přerozdělování běženců a výrazně posiluje roli Bruselu v azylové politice, ukazuje, kam až mohou věci dospět. Byrokrati uzavření v neprodyšné bublině své vlastní reality, jistí si svou genialitou a schopností vše řešit, chtějí prosadit silou to, co se dosud nátlakem prosadit nepodařilo. A ještě se přitom potlapkávají po zádech, na znamení toho, jak jsou skvělí. Evropa, neEvropa! A do toho na nás sultán Erdogan dělá přes Bospor ty, ty, ty! A nebo je to dlouhý nos?

Snad aby se tento problém mediálně překryl, vypustila parta, která si říká Mezinárodní konsorcium investigativních žurnalistů (ICIJ), džina z láhve. Ten džin se jmenuje Panamské dokumenty – Panama Papers. Prostřednictvím jedněch německých novin (zvláštní že právě německých, že?) se dostalo na denní světlo 2,6 terabytů (!!!) dokumentů panamské právnické firmy Mossack Fonseca, která se zabývá obchodem s offshorovými firmami po celém světě. Je asi dobré vědět, co je zač to bohulibé sdružení investigativců. Tahle parta je údajně financována prostřednictvím amerického Střediska pro veřejnou integritu, k jehož zakladatelům patří Fordova nadace, fond Rockefellerů, fond Carnagie a samozřejmě nemůže chybět George Soros. Jeho jméno se objevuje u všeho, co v posledních létech za moc nestálo. Karel Gott by řekl krátce: Ilumináti! Prostě finanční špičky Ameriky. A ty že mají zájem na likvidaci tzv. daňových rájů, o které v tomto případě jde? Nenechte se vysmát. Spíše to zavání likvidací konkurence. Proč v první vlně informací scházela americká jména?

Česko v seznamu států na portálu Panama Papers chybí. Tento „nedostatek“ briskně odstranilo České centrum pro investigativní žurnalistiku (kdopak tohle centrum asi financuje?), které zveřejnilo cca 300 jmen z české politické a podnikatelské sféry, doplněné o sportovce a další. Jako na potvoru tam prý chybějí tzv. kmotři ODS. Ale „prověřujeme jednu linku, která by k nim mohla vést“, ubezpečila Pavla Holcová, takto česká investigativní zakladatelka. To by v tom byl přece čert, aby se něco nenašlo!

Bohatí a mocní tohoto světa budou dále podvádět

Globální protikorupční ofenziva, která s touhle zemí lomcuje už nějaký čas - viz Babiš: Všeci kradnů“ (jenom já v Agrofertu podnikám poctivě), se přelila i přes moře. Panama se stává synonymem pro daňové úniky a praní špinavých peněz. Dříve to byla pouhá banánová republika. Jaksi nám uniklo, že právě pro tento účel kdysi Panama vznikla. To když v roce 1903 T.Roosevelt donutil Kolumbii vzdát se jedné své provincie. A v zápětí začala Panama pod svou vlajkou registrovat ropné tankery, aby se americká Standard Oil Company vyhnula americkým zákonům. Tak co se dnes tolik divíme.

Neplacení daní a praní špinavých peněz je jistě zločin. V tomhle případě však hrozí, že celá ta kampaň se může zvrhnout v zákaz daňové optimalizace nebo v jakousi globální, nebo aspoň celoevropskou, daňovou harmonii. Týmy v Bruselu jsou už jistě na podobných řešeních připraveny pracovat. A výsledek? Bohatí a mocní tohoto světa budou dále podvádět jako dosud, jenom jaksi „sofistikovaněji“ a my, obyčejní a poctiví, na to doplatíme. Zvýšením ekonomické regulace, všudypřítomným šmírováním a presumpcí viny, kdy podezřelý je vlastně každý.

A mezitím budou v Evropě potichu a nenápadně probíhat nevratné děje, které natrvalo vlivní životy naše a našich potomků. Jenže přes Panamu na ně jaksi nezbude čas.

A nakonec se ukáže, že ty Panama Papers byly obyčejné „pemprsky“. A ještě k tomu použité!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…