Josef Ježek: Podivná hra

05.12.2017 12:21

Pana prezidentského kandidáta profesora Drahoše znám už delší dobu. On byl předsedou Akademie věd a já jsem několikrát ve školském výboru sněmovny zpravodajoval položku státního rozpočtu právě této instituce. Potkávali jsme se i na premiérách v Národním, nebo na koncertech v Rudolfinu. Příjemný, kultivovaný člověk.

Josef Ježek: Podivná hra
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Pak se náhle stal kandidátem. V této roli jsem ho po dlouhé době potkal na svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Náhle jsem měl pocit, nějak mi to tak signalizoval můj vnitřní detektor, že tenhle člověk už není jenom kandidát, ten už se vidí, jak ve Vladislavském sále skládá slib. Nebo minimálně bojuje ve druhém kole volby. Někteří z lidoveckých představitelů, kterých se tam hemžilo něurekom, s ním tak také zacházeli.

V minulých dnech mne velmi překvapil svou iniciativou, kdy navštívil dosluhujícího premiéra, aby ho upozornil na možnost, že prezidentskou volbu mohou ovlivňovat nepřátelské (čti ruské) zpravodajské služby a vlivové agentury, a ta tudíž neproběhne demokraticky. Dokonce se vyjádřil v podobném smyslu i o volbách do sněmovny. Inspirace v amerických prezidentských volbách se skoro nabízí.

Pan premiér, místo aby s ním tzv. vymetl dveře, neboť ani zpravodajské služby této země, dle jejich vyjádření, nemají žádné indicie v tomto smyslu, prohlásil něco ve smyslu, že ano, že budeme dbát, bla, bla, bla… Ostatně podobná vyjádření vydával po celou dobu svého mandátu – neslaná, nemastná. Vlastně stejná, jako je on sám. Tragický výsledek socdem ve volbách je také z velké části jeho výsledkem.

Přemýšlím, co pana kandidáta k podobnému kroku vedlo. Vytváří si už teď případné alibi, kdyby to snad nevyšlo, aby mohl operovat s podobnými argumenty? Nebo je to krok, jehož dosah mi zatím zůstává utajen? Každopádně, je postup pana profesora Drahoše hodně nestandardní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …