Josef Ježek: Škola základ života

11.09.2016 20:05

V tomhle textu vůbec nepůjde o slavný film Martina Friče z roku 1938, jehož zápletka se točí kolem ilegálního školního časopisu Řev septimy. Tématem jsou věci ryze aktuální, které budí vášně či diskuse na téma současného stavu českého vzdělávání.

Josef Ježek: Škola základ života
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Začal nový školní rok, ve kterém české školství začíná realizovat tzv. inkluzi, skvělý to vynález paní ministryně Valachové a jejích přisluhovačů na MŠMT. Co dobrého to přinese, zda-li vůbec něco, ukážou měsíce příští. Také jsme se dozvěděli, že expremiér Jiří Paroubek dal svojí malou dcerku do soukromé základní školy, kde za ní platí roční školné 250 tisíc korun. Zdůvodnil to slovy „veřejnou školu bych považoval za ztrátu času a energie“. Ještě k tomu dodal, že před dvaceti léty by to nebylo potřeba, neboť tehdy bylo školství v dobrém stavu.

To není moc dobré vysvědčení pro levicovou vládu od levicového politika. Jeden novinář si při té příležitosti vzpomněl na botičky od Diora („kdopak z vás na to má“) a zároveň nám oznámil, že tohle gesto je prý výsměchem pedagogům českých škol. No, tak těm na soukromých školách asi ne, slušným a poctivým učitelům, kteří své povolání mají spíše jako poslání než řemeslo, také jistě ne. Fakt, že české školství neoplývá právě jenom dobrými a schopnými učiteli, je ovšem pravdou. Je-li to jen otázka finančního ohodnocení, o tom se můžeme dohadovat.

Na portálu Seznam.cz se každé pondělí objevuje komentář člověka, jehož jméno nenechává chladným část české společnosti i po mnoha létech. Je to Václav Klaus. V případě komentářů o nichž hovořím, je to však muž tohoto jména s dovětkem – mladší. Tento muž vedl více jak 15 let soukromé gymnasium a základní školu PORG, takže asi ví o čem píše. Informace z jeho posledního textu jsou hodně znepokojivé.

Česká školní inspekce vydala materiál, nazvaný „Vzdělávání v globálních a rozvojových tématech“. Jedná se o tzv. „průřezová témata“, která mají být předmětem výuky v různých předmětech. Vo co gou?  Jsou to Multikulturní výchova, Udržitelný rozvoj a jakési environmentálně-ekologické výmysly a Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech. Jestli máte intenzívní pocit, že se někdo zbláznil, tak ano. Ministerstvo a inspekce s ním. Předmětem výuky nebude výchova k logickému myšlení, např. v matematice, ale k myšlení v evropských souvislostech. Na to budou dohlížet koordinátoři, kteří zjistí, zda uvedená témata jsou správně „implementována“ do různých předmětů a vyučována s patřičným důrazem. Údajně už 30% škol tyto koordinátory ustanovilo.

Tak tohle nevymyslel ani bolševik! Zdá se, že se pomalu, ale jistě posouváme zpět do doby, jakou nám ve svém posledním filmu Učitelka ukazuje tandem Hřebejk – Jarchovský. Do doby, kdy bude zapotřebí opět občanské odvahy rodičů, vzepřít se podobným nesmyslům. Odvahy nejen rodičů, ale nás všech, kterým není lhostejné, jak naše děti, naši vnuci a vůbec celá mladá generace, jsou vychováni. Jed multikulturalismu, o kterém všichni soudní lidé vědí, že je slepou uličkou, ne-li cestou do pekla, bude nyní přednášen našim dětem. A nejen ten.

Znám jednoho ředitele soukromé základní školy. Je nejen dobrý kantor, ale také dobrý manažer. Jeho škola dosahuje skvělých vzdělávacích výsledků, ačkoliv je na malé vesnici, mimo velká kulturní centra. Podlehl lákání účastnit se politiky na krajské úrovni a je na kandidátce jedné z volebních stran. Ostatně, proč ne, on na to má. Jeho heslem do krajských voleb je: Vzdělanost je drahá, ale hloupost je mnohem dražší! Tohle heslo bych si dovolil v souvislosti s výše uvedenými fakty trochu poopravit: Vzdělanost je drahá, ale blbost může být nebezpečná. V oblasti vzdělávání zvlášť. Její důsledky mohou být nevratné.

A to si říkáme národ Jana Ámose Komenského!

P.S. Dnes jsem si přečetl v novinách, že Čína skupuje v Africe osly! Jestli by se neměla zaměřit spíše na Českou republiku?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…