Josef Ježek: Spřízněni prohrou?

29.01.2018 20:45

Je to prostě tak. Známá procentní čísla 51,36% oproti 48,63 % jsou výsledkem demokratické volby druhého kola prezidentských voleb. V něm si občané (ne však všichni – zhruba třetina zaujala opět pozici mrtvého brouka) znovu zvolili na Hrad dosavadního prezidenta.

Josef Ježek: Spřízněni prohrou?
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Jeho vítězství už není tak markantní, jako bylo před pěti léty nad Karlem „s čírem“, ale je to přesto vítězství. Stejně jako ve sportu platí, že vítěz byl rychlejší o jednu setinu sekundy, i tady by platilo, kdyby rozdíl byl jen několik stovek hlasů. Ten skutečný rozdíl je v tomto případě nějakých 150 tisíc hlasů. Tedy cca 8o tisíc voličů pro Jiřího Drahoše by bylo stačilo, aby konečný výsledek byl zcela opačný.

Politologové, političtí komentátoři a průzkumové agentury nyní hodnotí, co rozhodlo pro vítězství dosavadního prezidenta. Čteme titulky jako „Zeman urval vítězství v debatě na Primě“ a podobně. Po bitvě je, jak známo, každý generálem a ti, kteří ještě tři dny před volbami prognózovali vítězství oponenta o cca 4 % si nyní potřebují zachránit své renomé. Chápu, na někoho či něco se to svést musí, že? Kdo by si příště u nich objednal své průzkumy.

Současně se sobotním výsledkem  si opět začíná jistá část medií, komentátorů i politiků přihřívat svojí „polívčičku“ o hlubokými příkopy rozdělené české společnosti, kterou výsledek volby přece jasně potvrzuje. Jistý vrchlabský politolog (ano, už i Vrchlabí má svého politologa, nejen senátora) z výsledku okamžitě odvozuje, jak „hluboce hodnotově i názorově je rozdělená česká společnost“. To podle něj platí ve vztahu město – venkov i jinak. Nelze však zapomenout na onu mlčící jednu třetinu, která při volbách absentovala a jejíž názor je tudíž velkou neznámou. Najednou totiž tvrzení o na polovic rozdělené české společnosti může přestat platit. Stejně jako titulek hradeckého vydání jistého celostátního deníku „Tady je Drahošovo!“ Při známých faktech, kolik na našich horách (Krkonoše, Orlické hory) volilo lidí na voličské průkazy (tedy lidí z velkých měst), by při odečtení těchto hlasů mohlo klidně  platit i „Tady je Zemanovo“. O to hloupěji pak pro mne působí prohlášení jistého náměstka primátora, který prohlásil: „Jediné, co mě naplňuje optimismem je, že naše město se výrazně přiklonilo na stranu slušnosti!“.  Chce nám  snad pan náměstek říci, že český venkov volil neslušně? Volně přeloženo, že „vidláci“ jsou blbí? A to nehodlám komentovat některá prohlášení zástupců tzv. intelektuálních elit, nebo postoje zpravodajství veřejnoprávní televize.

Každá prohra zamrzí. Zvláště, je-li takhle těsná. Znám pocit prohry z vlastní politické zkušenosti (na druhé straně i zaplať pánbůh pocit vítězství). O to víc si v této souvislosti cením prohlášení neúspěšného kandidáta Jiřího Drahoše z nedělního rozhlasového rozhovoru, že Miloš Zeman je samozřejmě i jeho prezident. Prezident, kterému vždy nehodlá tleskat, kterého bude i hlasitě kritizovat, ale kterého nehodlá neuznávat. Možná tohle by mohlo být poselstvím pro jistou část našich občanů, pro značnou část českých medií, ale i pro nás samotné.

Aby platilo, že jsme spřízněni volbou, nikoliv rozděleni prohrou. V demokracii to tak totiž chodí.         

Josef Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…