Josef Ježek: Trh v Marrákeši

11.07.2016 16:12

Vlivný komentátor jednoho společenského týdeníku, reflexujícího dění v politice, společnosti i kultuře, napsal v souvislosti s výrazným exponováním se ministra financí v kauze okolo policejní reformy: „Základním modelem Babišova uvažování, které si přinesl do politiky, je trh v marocké Marrákeši. Na začátku se musí bláznivě vyhodit cena, kolem níž obě strany krouží, a hrdinou je nakonec ten, kdo tomu druhému prodá polomrtvého velblouda.“ V politice však platí spíše jiný, také orientální obraz. Ta scéna je z jednoho z filmů o Indiana Jonesovi. Ten je ohrožován násilníkem, šermujícím mu před obličejem jakýmsi kinžálem, kterým hrozí našeho hrdinu rozsekat na kusy. To však trvá jen do chvíle, kdy Indiana ztratí se šermířem trpělivost, vytáhne revolver a – zastřelí ho. Jak jednoduché milý Watsone, že?

Josef Ježek: Trh v Marrákeši
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

V kauze, kterou jsem si pracovně nazval, a nejen já, válka policajtů, podle jednoho francouzského filmu, to bylo podobné. Tam také náš ministr financí máchal do poslední chvíle kinžálem demisí, vystoupení z vlády, odmítnutím koaliční smlouvy a bůhví čeho ještě. Až do té doby, než mu premiér údajně vzkázal: Tak fajn, Andreji, tak si tu demisi klidně napiš. A bylo vystřeleno. Na místo šermíře však na ulici zůstaly ležet těla policistů, kteří se před tím nechali zatáhnout do hry pana ministra. Těm už nálepku, že se zapletli s oligarchou, nikdo neodpáře. Trochu to připomíná známý Borovského epigram, že Janek nemá chodit s pány na led. Snadno totiž dojde k situaci, že pán sklouzne a kmán si za něj nohu zláme. K tomuto rozuzlení kauzy policejní reorganizace přispěl jistě také postoj prezidenta, který oběma stranám vzkázal, aby raději „zklidnili hormon“. A také postoj pravicové opozice, která dala jasně najevo, že je ochotna podpořit menšinový kabinet socialistů. Ministr financí zůstal sám, jak Jakešův kůl v plotě.

Co ho vedlo k tomu, že nakonec hodil zpátečku? V době kdy „válka policajtů“ vrcholila, přinesl západoněmecký Der Spiegel informace o kolosálním střetu zájmů pana ministra a také o tom, jakými způsoby  na evropské úrovni ovlivňuje dotace ve prospěch svých firem. Údajně disponuje propracovaným systémem, který umisťuje  vlivné lidi na úrovni Unie a ti potom následně lobují v jeho prospěch. Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) už vyšetřuje dvě jeho kauzy. To pan ministr samozřejmě rozhořčeně odmítl, neboť „všeci kradnů, enem já ne“! Napadlo mne ono lidové, že se nemáš zlobit na zrcadlo, když máš křivou hubu. Takže proč se rozčilovat na Spiegel (zrcadlo)?  Těžko však vyvracet zprávy o tom, že  jeho chemičky ovládly dodávky biopaliv do státního podniku Čepro, který jako ministr financí jako náhodou řídí. Svým způsobem to potvrzují i zprávy od jeho konkurentů, kteří mají asi odůvodněný pocit, že jsou šikanováni finančními úřady. A ty spadají pod koho?

Někde počátkem června byla oficiálně zveřejněna zpráva, že Agrofert meziročně zvýšil svůj zisk o 40 %. Za ty dva a půl roku, co Andrej Babiš funguje v české politice, se zisk jeho firem zdvojnásobil. Tady se mi chce zvolat s Jiřím Paroubkem: No přátelé řekněte, kdopak to má?  A to se ještě rád nechává slyšet, že jeho práce ve vládě je oběť jeho podnikání a že jeho politické angažmá je dno jeho kariéry. Dno možná, ale zlaté.

Všichni, kteří jsme nakupovali na orientálním bazaru, a nemuselo to být právě v Marrákeši,  víme, jak složité je usmlouvat cenu s domorodým obchodníkem. I ve chvíli, kdy se domníváme, že jsme cenu srazili na námi přijatelnou hladinu, má nad námi stále navrch. Přesto se zdá, že i ten polochcíplý velbloud našemu ministrovi financí náramně vynáší.

No řekněte, kdopak z vás to má? 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.