Josef Liška: Vladimír Putin je nominován na udělení Nobelovy Ceny míru

28.01.2017 13:45

V prosinci právě uplynulého roku 2016 se objevila v necenzurovaných, nezávislých médiích zajímavá informace. Protože zpráva sdělovala aktualitu s pozitivním pohledem na osobu ruského prezidenta Putina, oficiální sdělovací prostředky se ani slůvkem nezmínily a stále drží: bobříka mlčení. Není divu, mimo jiné důležité události bylo na pořadu předvánočních dnů výročí „odcházení“ Václava Havla a redakce se tedy předháněly v intenzitě pláče nad jeho hrobem. Také lavina jiných vybraných (vypraných?) zpráv z domova i ze světa zcela jistě dosytosti uspokojovala zájem naší veřejnosti.

Josef Liška: Vladimír Putin je nominován na udělení Nobelovy Ceny míru
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Ale vážně - o co se v případu „Putin“ vlastně jedná ?

Fabién Baussart, ředitel londýnského Zahraničního centra politických a zahraničních záležitostí (CFPA), předložil norskému Nobelovu výboru nominaci prezidenta Ruské federace Vladimíra Putina na udělení Nobelovy Ceny míru v roce 2017.

V precizním odůvodnění jsou uvedeny Putinovy zásluhy mírotvůrce, když jako skutečný státník s klidem a rozvahou řešil a odmítl několik nastražených provokací Západu vůči Rusku.

Svět byl v poslední době několikrát na pokraji válečného konfliktu. Zatím k té hrůzné situaci s nedozírnými následky pro současnou civilizaci nedošlo.

Nepřehlédnutelné je zapojení Ruska do boje proti islámskému terorizmu. Současně s tím nastal v Sýrii úspěšný obrat k urychlení postupného osvobozování oblastí nelegálně okupovaných islámisty. Solidární pomoci ruské armády, která  jako jediná obdržela od Syrské vlády mandát k vojenskému uplatnění, je  významným faktorem pro obnovení níru v Sýrii.  

Nominace prezidenta Vladimíra Putina na Nobelovu Cenu míru je plně opodstatněná.

V této souvislosti stojí za zmínku, spíše však pro pousmání, krátká epizoda z oblasti mezinárodní diplomacie. Před Vánocemi, v posledních dnech svého vládnutí, podepsal prezident Obama příkaz  k vypovězení 35 ruských diplomatů ze Spojených států. Stalo se tak za údajné vměšování Ruska do americké prezidentské kampaně s podporou Donalda Trumpa k dosažení jeho vítězství.

Dosluhující Obamova administrativa očekávala stejnou Putinovu odpověď. Opět, jako již mnohoikrát před tím se zmýlili. Panstvo v Bílém domě odmítlo připustit výrazně vyšší mentální úroveň ruského prezidenta se schopnostmi šachového velmistra. K reciproké reakci z Moskvy nedošlo. Putin ponechal výměnu amerického diplomatického sboru na uvážení nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa. Jenom mimochodem – v čele pražského jásajícího průvodu, hrdě a okázale se hlásících k odlišné sexuální orientaci, již bude chybět slavný producent „červených karet.“

Vraťme se však do panující předvánoční nálady v Moskvě. Vladimír Putin uspořádal v Kremlu pro děti zahraničních diplomatických misí vánoční besídku u jolky s nadílkou dědy Mráze podle starodávné ruské tradice. Pozvání přijali také rodiče s dětm z amerického velvyslanectví. Mezi vzpomínkami na pobyt v Rusku budou mít již celý život uloženu i tuto vánoční.

Vlastenecké sdružení antifašistů ČR na Moravě a ve Slezsku, spolu s dalšími vlasteneckými spolky se připojují k iniciativě instituce pana Fabiéna Baussarta.

Podporujeme nominaci ruského prezidenta Vladimíra Putina na udělení Nobelovy Ceny míru.

Brzy uvidíme, jak norský Nobelův výbor rozhodne.

Úplné znění našeho dopisu je níže.


Vážení členové Nobelova výboru,  

 

obracím se k Vám jménem Vlasteneckého sdružení antifašistů spolu s dalšími vlasteneckými organizacemi v České republice.

Chceme podpořit svými hlasy nominaci prezidenta Ruské federace Vladimíra Putina na udělení  Nobelovy cenu míru v roce 2017.

Připojujeme se k iniciativě ředitele londýnské instituce Foreign Center of Political and Foreign Affairs pana Fabien Baussart, který podal oficiální nominaci v prosinci minulého roku 2016

Jsme plně přesvědčeni, že ruský prezident Vladimír Putin si Nobelovu cenu míru zaslouží. Jeho mírotvorné úsilí je již zřejmé všem lidem dobré vůle v celém kulturním světě..

Vladimír Putin prokázal svoji vysokou, státnickou úroveň v několika známých případech, kdy úspěšně a s rozvahou čelil záměrným provokacím k vyvolání velkého válečného, světového konfliktu.

Rusko. vedené V. Putinem tyto imperiální snahy odmítlo  Naopak po aktivním, solidárním zapojení své armády a diplomacie výrazně urychluje řešení konfliktu a dosažení míru v Sýrii.

Oceňujeme pozitivní vývoj v této oblasti, zejména skutečný, nepředstíraný boj proti islámskému terorismu. Také to je jeden důležitý důvod z mnoha jiných, proč podporujeme a připojujeme se k předloženým iniciativám s nominací Vladimíra Putina na udělení Nobelovy Ceny míru.

Přejeme vám mnoho klidu  a pohody při  Vašem důležitém rozhodování.

 

Se srdečnými pozdravy,

s úctou

 

Vlastenecké sdružení antifašistů České republiky,  

Zemský výbor na Moravě a ve Slezsku,

 

Klub českého pohraničí, z.s.,

Česká republika

 

Slovanský výbor,

Česká republika.

Autor je předseda Vlasteneckého sdružení antifašistů ČR na Moravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty