Josef Mlejnek jr.: Dragouni v psychologické válce

01.04.2015 22:00

Velitel Vyvadil si velel sám – asi tak lze stručně shrnout bilanci protestů proti americkému konvoji.

Josef Mlejnek jr.: Dragouni v psychologické válce
Foto: Hans Štembera
Popisek: V areálu kasáren 17. listopadu si mohli lidé prohlédnout americkou vojenskou techniku zblízka. I přes nepříznivé počasí byl zájem velký

Jiří Vyvadil si leda tak utržil ostudu s Facebookem, ojedinělý Adam Bartoš se ve snaze „zastavit hada“ nechal teatrálně zatknout, hloučky komunistů opět potvrdily, že na členy KSČM se dají vztáhnout Marxova slova o francouzských Bourbonech: nic nezapomněli a nic se nenaučili.

Pro charakteristiku jejich aktuálního tažení proti americkým dragounům by Karel Marx mohl též pozměnit jiný svůj výrok, a sice do podoby: špatně jsi ryl, starý krtku.

Snad jen počasí hrálo Putinovi do karet. Nechci být paranoidní, ale ruské tajné služby patrně dokáží poručit větru dešti, alespoň ve střední Evropě. V Bezpečnostní informační službě tedy možná mají o námět víc na přemýšlení.

I tak ale odpůrci amerického konvoje utrpěli totální fiasko. Příznivci dragounů měli jasnou převahu, průzkum, realitou následně potvrzený, podle něhož osmdesáti procentům populace americká kolona nevadí, zasadil smrtící úder mýtu o rozdělené společnosti.

Přitom dělostřeleckou přípravu zvládli odpůrci dobře. Američané ještě cvičili v Pobaltí, kdežto u nás se již šířily zprávy o chystaných protestech, o připravovaných záložních objízdných trasách, vynucených případnou blokádou silnic, o názorově rozpůlené společnosti.

A soudě dle reakcí amerických vojáků, velitelé je patrně připravovali na průjezd územím ovládaným Talibanem. Buchty, pivo, slivovice jakož i záplava amerických vlajek je pak tím spíš dováděly k nadšení.

Na tom všem je dobře vidět síla psychologické války. Před příjezdem kolony v médiích panovala takřka atmosféra očekávání masami podpořeného proputinovského puče. Jenže i propagandistická lež má krátké nohy. Pokud mezi deklarovaným a reálným zeje příliš velká propast, propagandisté musí odtáhnout s ostudou.

Ale projevila se i jiná, zdaleka nejen psychologická zákonitost: akce vyvolává reakci. Přátelské projevy české veřejnosti vůči americkým vojákům možná zčásti způsobila přehnaná dělostřelecká příprava odpůrců.

Právě ona asi některé lidi motivovala k tomu, že třeba neváhali čekat na konvoj v horách u hraničního přechodu několik hodin i ve vyloženě psím počasí. Kdyby panoval klid, kdyby kolonu čtrnáct dní před příjezdem neohlašoval mediální humbuk, zájem lidí o ni by možná byl menší.

Zážitky a zkušenosti se zapisují do paměti. Nejinak tomu bude s dragounskou jízdou. Pro posílení vědomí, že patříme k Západu, učinila víc, než si kdo dovedl představit. Samozřejmě, jen díky překvapivě pozitivní reakci lidí na ni.

Za detailnější rozbor by pak jistě stálo, jak a kde se zrodila hypotéza o rozdělené společnosti, které skoro všichni uvěřili ještě před tím, než se otestovala v praxi. Možná je to další námět i pro BIS, nesporně důležitější než ten výše zmíněný s počasím.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …