Josef Provazník: Blíží se konec jedné éry. Opravdu začíná jít do tuhého

05.04.2016 21:40

V souvislosti s migrační vlnou často dochází u jisté části společnosti k nebezpečnému žonglování se slovy xenofobie a tolerance.

Josef Provazník: Blíží se konec jedné éry. Opravdu začíná jít do tuhého
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Tito lidé s naivitou sobě vlastní věří v dobro, lásku a ideální svět. Podobně jako kdysi komunisté, také oni chtějí vybudovat nový řád světa. Obává se však, že po vzoru svých komunistických předchůdců jdou přes mrtvoly. Byť zatím nikoli doslova. Ideálem v jejich případě představuje multikulturalismus. Všichni lidé jsou podle jejich přesvědčení naprosto stejní a neexistují mezi nimi žádné kulturní ani jiné rozdíly. Pokud těmto „dobrodějům“ odporujete, v tu ránu z nich jakákoli dobrota rychle vyprchává.

Původně šířené dobro se rázem přetaví do láskyplné nenávisti. Budete přinejmenším označeni za netolerantní xenofoby, kteří do moderního světa nepatří. Upřímně se přiznám, že mě představa o moderním světě 21. století v jejich podání dosti zneklidňuje. V prvé řadě proto, že se z něj vytrácí přirozenost, selský rozum a zákonitosti, na kterých stojí západní civilizace po mnoho set let. Jimi prosazování politická korektnost totiž nemá nic společného se slušnosti, ale spíš se snahou umlčet nepohodlné názory a zakrývat skutečnost. Metody jimi používané nejsou brutální ve smyslu síly, ovšem co do způsobených škod jsou naprosto srovnatelné.

Nekajme se za hříchy předků

Snaha stůj co stůj vybudovat ideální svět nikdy nepřinesla nic jiného než zmařené životy, zničené existence a umlčování názorů oponentů. Dříve byli nepohodlní kritici označováni za zaprodance kapitalismu či zrádce lidu, dnes stačí být jen označen za netolerantního xenofoba. Přitom tato zejména v levicových kruzích hojně používaná nálepka, která má sloužit k dehonestaci a vyřazení ideového odpůrce z veřejné diskuze, ve skutečnosti nic negativního neznamená. Pod tlakem politické korektnosti se pouze naprosto vytratil jejich původní význam, ke kterému je nutné se vrátit. Slovíčkaření samo o sobě k nápravě současného stavu stačit nebude, ale může se stát aspoň odrazovým můstkem pro budoucí vývoj.

Netolerancí se dnes prakticky rozumí jakákoli kritika. Lhostejno, jestli namířená směrem k uprchlíkům nebo menšinám, jejíchž příslušníci již v evropských zemích přebývají mnoho desítek let. Jakoby tolerance dle současného neomarxistického pohledu na věc znamenala automatické podřízení většiny menšině. Pocit viny za otrokářství, kolonizace a zneužívání přírodních zdrojů zemí třetího světa nahradil sebeúctu a hrdost k příslušnosti daného evropského národa. Němci chtějí pykat až do hořkého konce za hříchy svých prarodičů, Francouzi a Britové se kají za svoji koloinální minulost a Švédové...ti chtějí být jen empatičtí, hodní a tolerantní. Nejspíš proto, aby je měl každý rád.

Indiáni byli málo xenofobní

Tolerance k netoleranci byla povýšena na všeobjímající nadpozemské dobro. Teprve až se dostanete do tohoto myšlenkového stádia, můžete se stát právoplatným příslušníkem multikulturního světa 21.století. Nestačí tolerovat jiná náboženství, odlišné postoje k demokracii, svobodě slova nebo ženským právům platné ve třetím světě. Nová doba vyžaduje bezvýhradné převzetí těchto zcela odlišných životních postojů a stejně tak „převzetí“ těch, kteří tyto pozice zastávají. Třeba i k sobě do ložnice, obrazně řečeno. Politická korektnost vládnoucí v západní zemích Evropy potom zajistí, že se nikdo nebude raději na nic ptát. Už jenom samotná otázka je často odhalena jako akt nejvyšší netolerance.

Nejinak je tomu s xenofobií, která je přitom v přírodě pokládána za klíčový předpoklad pro přežití živočišných druhů. Kdyby byli američtí indiáni větší xenofobové, možná by dnes nemuseli přežívat v rezervacích a být odkázáni při hraní na automaty a popíjení laciného alkoholu na dotace americké vlády a vrtkavou přízeň turistů. Kdyby projevili více xenofobie/ pudu sebezáchovy staří Římané , možná by se jejich mocná říše hned tak nerozpadla. A takto bychom mohli v historickém exkurzu pokračovat ještě dlouho. Proč se tedy nepoučíme z historie také dnes? Současná západní civilizace neztrácí pevnou půdu pod nohama kvůli nedostatku tolerance a přílišné xenofobii, ale je tomu právě naopak. Příliš tolerance a nedostatek xenofobie může mít za následek, že ze světového atlasu živočichů brzy vymizí jeden další exemplář. Necháme vše dojít tak daleko?

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.