Josef Provazník: Hošánci, tak tohle jste si měli pohlídat. Řítíte se do pěkného průšvihu

12.10.2016 21:17

Souhlasím s tím, že by ODS měla zariskovat. Po zisku pouhých 9,5% v krajských volbách nemá smysl na nic čekat.

Josef Provazník: Hošánci, tak tohle jste si měli pohlídat. Řítíte se do pěkného průšvihu
Foto: ODS
Popisek: ODS

Navrhoval jsem změnu postojů k EU, skoncování s nesmyslnými a kontraproduktivními útoky na prezidenta Zemana či odvolání stávajícího předsedy Petra Fialy. Nečekal bych ale, že se ODS odváží k uzavírání povolebních koalic s ANO. Tento krok je mnohem riskantnější než ty, které jsem výše jmenoval.

Vzhledem ke znění Dejvické výzvě je zřejmé, že nemalá část členské základny si jakékoli spojování s Babišovým hutím ANO nepřeje. Logicky argumentují tím, že spousta voličů tento krok od ODS definitivně odradí. ANO je po voličský elektorát ODS vnímána jako hlavní ideový nepřítel. V mnoha ohledech ještě větší než KSČM, Zelení či TOP 09. Babiš nevynechá žádnou příležitost, jak se ještě dnes opřít do údajných "kmotrů z ODS", takže se není co divit.

Z tohoto pohledu je vytváření koalic s ANO nelogické a velmi nebezpečné. Problém ODS je, že neví, co si mysl a co chtějí její voliči. Pro férovost je třeba říci, že jako je ve straně mnoho ideových proudů, tak podobné je to i mezi voliči. Není ale přece nic jednoduššího než se voličů zeptat. Testování zákazníků se věnuje mnoho firem a ani to nestojí moc peněz. V otázce vztahů s ANO by ODS prostě neměla střílet od boku.

Ve svém nedávném textu jsem jako jeden z hlavní problémů současné ODS zmiňoval právě vytváření koalic. Konkrétně jsem napsal, že ODS má za současné politické konstelace nulový koaliční potenciál a dokud nezíská aspoň 15 až 20%, nic se na tom nezmění. Vzhledem k propadáku Svobodných a Soukromníků se straně zatím žádný vhodný ideový partner nerýsuje. A zrovna ANO by měla být skutečně až jedna z posledních variant.

Je tedy lepší ucházet se v roli "chudého příbuzného" o koalici s ANO, jež získala v některých krajích až trojnásobek hlasů či raději zůstat v opozici? Já osobně mám na tuto otázku poměrně jasnou odpověď. Abych ale nebyl až tak radikální, snažím se pochopit motivace těch lidí v ODS, kteří naopak koalice s ANO na krajích obhajují. Není jich totiž zrovna málo a patrně nejsou ve straně menšinou.

Jedním z jejich argumentů je, že když bude ODS s ANO v koalici, Babiš už nemůže neustále hovořit o ODS jako o straně kmotrů. Dalším z argumentů hovoří o nutnosti "zachránit, co se dá". Je ovšem otázkou, jakou roli může hrát ODS se svými 6-7%  v koalici s násobně silnějším ANO? Jistě, místo ODS by také mohli být v koalici komunisté. Stalo by se tím ale něco? Myslím, že nikoli a kraje by to přežily také.

Obávám se, že vedení ODS toto ožehavé téma silně podcenilo. Hnutí ANO je pro ODS hlavním "nepřítelem" a s nepřítelem se prostě nespojuje. Ani když je to "jenom" na krajské úrovni. Jiná věc by byla, pokud by s tím byli voliči, potažmo členové, srozuměni. Jenže právě to si stranické špičky ODS předem nezjistily. Fialu a spol. tak nyní bude pranýřovat vedle médií i vlastní členská základna a nespokojení voliči.

Vyšlo na eportal.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…