Josef Provazník: Převrat je na spadnutí. Otázkou je pouze, kdy k němu dojde

04.11.2016 9:09

Pokud si chce ODS i nadále uchovat jiskřičku naděje na budoucí vládnutí, musí ve straně dojít k puči. Předseda Petr Fiala definitivně ztratil soudnost, když v podstatě kývl na předvolební spolupráci s potápějící se TOP 09. Ostatně o 14 dní dříve sám tuto variantu navrhoval.

Josef Provazník: Převrat je na spadnutí. Otázkou je pouze, kdy k němu dojde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

O Miroslavu Kalouskovi nebylo v posledních dnech příliš slyšet. Dokonce jej ani nepozvali na Staroměstské náměstí a vzhledem k výprasku v krajských volbách by člověk sázel na konec jeho politické kariéry. Ale ouha, tonoucí Kalda se stébla chytá a nabádá k vytvoření středo-pravicového bloku ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Bělobrádek jej odmítl, ale Fiala prohlásil, že jeho strana je připravena na jednání. Ostatně samotný šéf ODS s podobným návrhem přišel již před 14 dny.

Ukazuje se, jak je Fiala naprosto mimo. Místo, aby skomírajícího Kalouska dorazil, ještě mu podává pomocnou ruku. To oběma pánům nedochází, že voliči obou stran si žádnou užší spolupráci nepřejí? TOP 09 je levicová strana, která se s ODS rozchází v mnoha tématech. Např. je to imigrační politiku či postoj k Evropské unii. Opravdu si pan Fiala myslí, že pravicoví voliči chtějí, aby ODS spolupracovala se stranou pánů Kalouska, Štětiny, Niedermayera, Polčáka nebo Feriho?

Miroslav Kalousek chce za každou cenu oddálit svoji politickou smrt, od které rozhodně není daleko. Pokud se s ním ODS spřahne, stáhne ji TOPka s sebou. Fiala se ukazuje jako velmi neprozíravý až naivní vůdce, jenž začíná připomínat dezorientovanou Miroslavu Němcovou. Tito dva plus Fialův poradce Klusáček jako by byli najmuti Babišem, aby stranu dostali na nulu. Jinak si jejich postoj nelze vysvětlit.

Fialovy názory přitom vůbec nekorespondují s názory členské základny ani většiny voličů. Šéf ODS podporuje vznik koalic s ANO na krajích i tvrdošíjně si trvá na reformách EU, ve které může věřit snad jen Pepek Vyskoč. Fiala je, stejně jako Němcová, která se bůhví proč ocitla na Staroměstském náměstí po bou Horáčka, Pitharta, Kocába a spol. Později se navíc ukázalo, že byla povolána jen jako náhradnice za Elišku Wagnerovou (Strana zelených). Ponižující, co říkáte?

Níže je vidět, že minimálně v otázce uzavírání koalic s ANO si Fiala vůbec nezjistil, jaké jsou postoje členů strany. Z obou anket na stejné téma vyplývá, že stranická základna jde proti Fialovi a koalice s ANO prostě a jednoduše nechce. A rozhodně to nevypadá, že by mezi členy strany panovaly nějaké pochybnosti. Mají naprosto jasno. Jak dlouho může Fiala ignorovat vůli většiny? Myslím, že příliš dlouho ne. Buď poněkud "poupraví" své postoje, nebo přijde o své křeslo.

Jestli se chce ODS ještě zachránit, musí dojít k vnitrostranickému puči, po kterém budou Fiala  s Němcovou internováni někam hodně daleko od médií i své strany. Tolik škody, jako napáchali tihle dva politici, to se jen tak nevidí. Teď už jenom schází, aby začali podporovat v prezidentské volbě Horáčka a bude vymalováno. Myslíte si, že přeháním? Podívejte se, co napsal před několika dny na Facebooku poradce Fialy Klusáček a uvidíte sami...

Ačkoli jsem Jana Zahradila v minulosti dost kritizoval, beru ho teď na milost. Když pomíjím jeho vztah k Turecku a odmítání czexitu, je Zahradil jeden z mála vlivných členů, který všemi silami bojuje proti pravdolásce a užší spolupráci s TOPkou. Jeho zdravé postoje dokazuje i názor ve stejné facebookové diskuzi, kde se Klusáček hlásí k podpoře Horáčka, pokud se utká ve druhém kole prezidentských voleb s Milošem Zemanem.

Výše jsem kritizoval také Fialův naivní postoj k Evropské unii. Nicméně nezdravý postoj zastává bohužel více členů strany. Netroufnu si však odhadovat, jaký je poměr mezi zastánci a odpůrci czexitu. Mohu však směle tvrdit, že nemalá část pravicových voličů opatrnický postoj ODS rozhodně nesdílí. Anketa na našem serveru hovoří jasnou řečí. Více než 70% z tisícovky hlasujících očekává od ODS podporu czexitu.

Z výše uvedeného mi vychází jediné. Zbytky pravicových sil v ODS musí přestat přešlapovat na místě  a odhodlat se k činu. Palácový převrat, puč, převrat....můžeme tomu říkat jakkoli. Pokud nechá členská základna "ODS úzce spolupracovat s TOPkou", jak navrhuje Fiala, partaj to  v příštích měsících nadobro pohřbí a už se ani nemusí účastnit parlamentních voleb na podzim 2017. Otázkou jen zůstává, kdo by mohl puč vést.  Pár tipů bych měl, ale nechci tyto jedince kompromitovat. 

Vyšlo na eportal.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.