Josef Reiman: Školné či škodné?

09.12.2011 21:20

Už delší dobu sleduji názory na placení školného na vysokých školách a diskusi o něm. Nezbývá než se ptát. Je nutné z motivačních důvodů?

Josef Reiman: Školné či škodné?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti

Nebo je vyjádřením vděčnosti studentů za to, že se jim dostalo vzdělání, které jim umožní výhodnější zařazení ve společnosti? Nebo je to trest za krizi do které se dostává naše společnost také díky korupci, klientelismu a mafiánskému řízení společnosti, podle přání úzké skupiny vyvolených v naší vlasti? Nebo je to objektivní nutnost bez které příjdou vysoké školy i rozpočet ministerstva školství"zu Grunt"? Pokusím se na tuto otázku odpovědět jen v hrubých rysech, protože podrobné vysvětlení by nám poskytli určitě naši fundovaní státníci, zejména pan ministr školství.

Jistě se naše republika nenachází v záviděníhodné situaci. Na dveře klepe evropská krize, republikové rozpočty jsou deficitní a výkony naší ekonomiky povážlivě klesají stejně jako kurz naší bezpečné měny. Asi to bez příspěvku na studia nepůjde. Musím však přiznat že mě velmi překvapila vyjádření některých našich přestavitelů na margo školného. Každá společnost si přece vychovává svoje následovníky tak, aby jejich odborná a společenská úroveň generaci od generace rostla a byla konkurenceschopná ve vědě i v kvalifikované práci tak, aby společnost minimalizovala ztráty ze špatných rozhodnutí dnes tak zvaných univerzálních odborníků, kteří mohou řídit vše, od vlády, přes parlament až po představenstva, dozorčí rady, televizní stanice, státní úřady,dopravní podniky a podobně.

Ztráty pak zaplatíme my všichni. Nebylo by tedy lepší aby společnost uhradila vzdělání a místo školného po nich požadovala vysokou odbornost a odpovědnost podle hesla:"za chyby se platí". Dnes musí soudy zvažovat zda chyby byly způsobeny s úmyslem, nebo jestli došlo ke ztrátám díky blbosti odpovědných pracovníků. V tom mumraji výmluv a složitých situací se potom nejlépe vyznají fiškusové, kteří si dělají ze státu i spoluobčanů"dojnou krávu" a kradou a loupí za bílého dne. Potřebujeme novou generaci oproštěnou od mafiánských návyků posledních pětašedesáti let. Generaci odborníků, kteří škodnou mezi sebou odhalí hned a ne až za pár let kdy už je za vodou v daňových či jiných rájích, nebo na centrálních úřadech. Co kdybychom hledali metodu jak zajistit jistou bázi pro případný výběr školného ale až v příštích letech.Považuji za komické výroky o parazitování na společnosti, či na vzdělání jako soukromém statku. Ano, souhlasím s tím že vzdělání je lidský kapitál a proto by za něj měli nejprve zaplatit všichni ti, kteří získali vzdělání z d a r m a, či ještě se stipendiem na našich vysokých školách a dodnes s obdrženými diplomy vykonávají ty nejvyšší funkce. A jak, to vidíme přece všichni. Tak tedy školné 10 až 20 tisíc za akademický rok? Proč ne, ale ať nejdříve zaplatí za svá studia všichni ti akademici kteří studovali za bolševika i později bez školného. A zaplatit za vzdělání, byť i prvorepublikové, museli jen emigranti na západ. Prostě když spravedlnost, tak pro všechny.

Reiman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Reiman

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: Ve stínu zlata a žvanění

9:55 Jan Campbell: Ve stínu zlata a žvanění

Nejsem členem žádného think-tanku, nebo někým placený, přesto jako senior považuji za povinnost upoz…