Joseph Daul: Drahý Karle, byl jsi to ty, kdo vedl stranu v nitru naší velké politické rodiny

28.11.2015 14:19

Projev předsedý evropské lidové strany Josepha Daula na 4. celostátním Sněmu TOP 09

Joseph Daul: Drahý Karle, byl jsi to ty, kdo vedl stranu v nitru naší velké politické rodiny
Foto: TOP 09
Popisek: Joseph Daul, předseda evropské lidové strany

Drahý pane předsedo Schwarzenbergu, drazí přátelé z TOP 09,

je mi potěšením se na vás v Praze obrátit s tímto přátelským vzkazem u příležitosti celostátního sněmu vaší strany. Dnes zvolíte své nové předsednictvo. Chci proto využít této příležitosti abych poděkoval tomu, kdo byl otcem, duší i symbolem vaší strany od jejího vzniku před šesti lety.

Drahý Karle,

můžeš být hrdý na práci, kterou jsi vykonal v době svého mandátu, i na dědictví, které předáváš svému nástupci. Doufám, že bude inspirován tvým nasazením a tvou oddaností evropským hodnotám a naší politické rodině. Je důležité, aby EPP mohla i nadále počítat s někým, kdo stejně jako ty horlivě brání naše hodnoty.

Byl jsi to ty, kdo vedl stranu v nitru naší velké politické rodiny. Vždy jsi uměl ukázat pevnost v zahraniční politice, v otázce ruské agrese na Ukrajině a sankcích, které následovaly, a v nezbytnosti jednotné evropské imigrační politiky, která zprostředkovává hodnoty solidarity a zodpovědnosti. I když opustíš předsednictví, doufáme, že s tebou budeme moci i nadále spolupracovat a těžit z tvých zkušeností.

Ale musím poděkovat celé vaší straně! Je to také díky vám, mí přátelé, a díky vašim výborným výsledkům od posledních evropských voleb, že EPP mohla zůstat přední politickou skupinou evropského parlamentu a získat pozice předsedy evropské komise a rady.

Vaši evropští zástupci musí i nadále být vašimi prostředníky v Evropě. Nové předsednictvo bude potřebovat jejich podporu při hledání jednotného evropského řešení problémů, které jsou společné pro všechny naše země.

Právě teď, více než kdy jindy potřebujeme silnou, sjednocenou a solidární Evropu, schopnou čelit řadě hrozeb, které nás obklopují.

Terorismus, imigrace, nestabilita za našimi hranicemi, to jsou jevy, které žádný jednotlivý stát není připraven řešit sám. Není to ústup k nacionalismu a uzavření hranic, které nám umožní čelit těmto hrozbám, ale rostoucí spolupráce našich policií, soudní moci a rozvědek a opravdová společná zahraniční, obranná a bezpečnostní politika EU, jak jsme navrhli na našem říjnovém kongresu v Madridu.

Takže přeji Vám všem dobrou volbu a mnoho úspěchů novému předsednictvu, se kterým jsem si jistý, budeme i nadále úzce spolupracovat!

Joseph Daul, předseda evropské lidové strany

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …