Karel Horák: Tzv. církevní restituce - když to nejde po dobrém...

26.03.2014 20:09

….tak to půjde po zlém, pokračuje známá floskule. V případě církevních restitucí je už ale potřeba přistoupit právě k oněm radikálnějším krokům. Poslanci ODS, TOP09 a kdovíjaké obskurní pidistrany, kteří bůhví pro koho vlastně pracovali, prosadili v minulém volebním období proti vůli občanů, ve zřejmé křeči (s chybami, kterým se teď náramně podivují) a s převahou jednoho hlasu odsouzeného poslance zákon, s jehož důsledky se mají potýkat ještě další generace. To nelze připustit.

Karel Horák: Tzv. církevní restituce - když to nejde po dobrém...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel sv. Mikuláše v Praze

Chápu proto snahu vlády dosáhnout změny nastavených regulí, v tom má mou plnou podporu. Jsem však důsledně proti jakémukoliv vyjednávání s církvemi. Nikam nevede, jen se marní čas.

Strana LEV21-Národní socialisté minulý týden začala sbírat podpisy pro tuto petici:

My, podepsaní občané

vyjadřujeme nesouhlas se způsobem, jakým zákon č. s církvemi 428/2012 Sb. o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi právně upravil tzv. církevní restituce, zejména pokud netransparentně a ve vztahu k ostatním restituentům, kteří nejsou církvemi a náboženskými společnostmi, nespravedlivě a neúměrně nadhodnotil výši finančních náhrad

odmítáme, aby stát platil přemrštěné náhrady církvím a náboženským společnostem, jejichž společenský význam spolu s počtem jejich členů rok od roku klesá, pokud se naši spoluobčané, zejména důchodci, lidé nemocní a postižení ocitají v chudobě a nedostává se peněz na výplaty učitelů, lékařů, policistů, hasičů a jiných úctyhodných profesí

vyzýváme Vládu České republiky, aby výplaty náhrad zastavila a urychleně připravila speciální referendum, v němž by o peněžní formě tzv. církevních restitucí rozhodli sami občané.

Současně při této příležitosti apelujeme na církve, které jsou příjemci náhrad podle zákona, aby tyto náhrady, pamětlivy příkladu a postojů Svatého Otce Františka, a po vzoru Bratrské jednoty baptistů odmítly.

Tolik text petice. Církve se budou samozřejmě ohánět principem legitimního očekávání. Mají smlouvy, právní jistotu. Že by tu ale nebyla žádná skulinka ? Je ta jejich pozice opravdu tak neprůstřelná ?

Každopádně lze ten fujtajblový zákon novelizovat. Na argument „legitimního očekávání“, s nímž církve jistě přijdou, lze odpovědět argumentem, že církve mohly a měly minimálně z veřejných prohlášení politiků ČSSD z období procesu přijímání zákona nabýt pochybnosti o své právní jistotě. Vždyť přece ČSSD zcela zřejmě deklarovala, že v případě volebního vítězství zákon změní.

Ještě větším a méně zpochybnitelným argumentem by bylo ono referendum, o které peticí usilujeme. Pak by každý soud musel dát na pomyslnou misku vah legitimní očekávání a vůli většiny občanů státu. A to už je nějaká páka.

Tak jen do toho, nebo za chvíli nebudou peníze na nic a církevní bumbrlíčci budou ještě bumbrlíčkovatější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …