Karel Hvížďala: ČSSD, Březina a podzimní kampaň za 60 milionů

01.08.2014 18:40

Vládní sociální demokraté chtějí do podzimních komunálních a doplňovacích senátních voleb investovat okolo 60 milionů korun s tím, že mění zemi k lepšímu, a to za situace, kdy jim preference klesají: podle TNS Aisa ze 13. července 2014 by ANO získalo 31 procent a ČSSD jen 16 procent.

Karel Hvížďala: ČSSD, Březina a podzimní kampaň za 60 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Zároveň si jako manažera kampaně zvolili 42letého Karla Březinu, bývalého ministra v Zemanově vládě, zatím nepravomocně podmínečně odsouzeného letos v dubnu za podvod v dozorčí radě pražského dopravního podniku, kde neoprávněně pobíral odměny ve výši asi 290.000 korun. 

Funkci totiž vykonávat nesměl, protože byl zároveň v dozorčí radě firmy Porcela plus, která byla v konkurzu. Tento muž tedy naopak představuje pro veřejnost časy, kdy v Praze opoziční smlouva měnila zemi k horšímu. 

Řečeno velmi diplomaticky, je to od vedení ČSSD – které ho zvolilo jednomyslně – velmi riskantní krok: svěřit muži podezřelému z podvodu, aby hospodařil s 60 miliony, a ještě navíc aby budil u voličů důvěru. 

Takový krok lze interpretovat buď jako politickou aroganci, nebo to ukazuje na slabé personální vybavení této strany zvláště po té, kdy z Lidového domu se většina nepošpiněných funkcionářů přesunula na ministerstva. Obě varianty však představují pro politickou krajinu v naší zemi špatnou zprávu. 

Zvolení Karla Březiny za šéfa kampaně lze vidět jako snahu pana Sobotky nepoštvat proti sobě křídlo, které je proti němu, protože Březina se staví sice za Sobotku, ale je schopen komunikovat i s Haškovci.

Už také proto, že v evropských volbách nedosáhli sociální demokraté přesvědčivý výsledek, bude pro tuto stranu těžké obhajovat i většinu v Senátu. Tam bude muset z 27 uvolněných mandátů obhajovat 23, a to je víc než těžký úkol. 

Sám Sobotka jako předseda strany tomu nevěří a považoval by za úspěch, kdyby obhájili alespoň třetinu, jak řekl Právu. Nyní má jejich klub v 81členném Senátu 44 členů. 

Zvolení Karla Březiny za šéfa kampaně lze vidět snad jen jako snahu pana Sobotky nepoštvat proti sobě křídlo, které je proti němu, protože Březina se staví sice za Sobotku, ale je schopen komunikovat i s Haškovci. 

Zároveň tento krok evidentně představuje velký hazard: kdyby se tedy po ne zcela úspěšných loňských parlamentních volbách a po volbách do Evropského parlamentu, v kterých taky nedopadla ČSSD nejlépe, oslabila výrazně i v těchto třetích volbách, jak konec konců předpovídá Miloš Zeman v pondělním Týdnu, vyrazila by na dalším sjezdu v příštím roce proti němu Haškova opozice a měl by malou šanci svůj post obhájit. 

Jenže kdyby se do čela dostal právě Hašek, usvědčený lhář kvůli zatajované povolební schůzce u prezidenta Zemana, mohlo by to sociální demokracii rovněž silně poškodit. Jeho lživý výstup v České televizi si lidé pamatují a již jsem slyšel od studentů i slogan: Ten lže jako Hašek.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…