Karel Hvížďala: Gysi byl v Moskvě

15.05.2014 18:25

Blížící se eurovolby, jak je vidět i na obsazích řady volebních hesel na billboardech, se zřejmě poprvé v historii zabývají také tématem nejzákladnějším: k čemu vlastně máme ty bruselské instituty, z nichž jedním je Evropský parlament, do něhož sice právě volíme naše zástupce, ale který má téměř nulové pravomoci, neboť většina rozhodování v Unii se děje na úřední úrovni v Evropské komisi.

Karel Hvížďala: Gysi byl v Moskvě
Foto: red
Popisek: Rusko

Sám prezident ho sice nepřijal, ale setkal se s jeho blízkým spolupracovníkem, předsedou parlamentu Sergejem Naryškinem. Jenže právě tento muž je jedním z těch, kteří se objevili na listině ruských politiků, na které jsou uvaleny sankce a který nesmí vycestovat do Evropy a do Spojených států.  

A chvíli před tím přijal Naryškin i krajně pravicovou francouzskou extrémistku Marine Le Penovou, se kterou hovořil o protiruské kampani v Evropě. Gysi byl přijat jako antifašista. Na fotografii v Radě ruské federace ale sedí Gysi vedle viceprezidenta této instituce Ilyase Umakhanova, za ním je německá vlajka a snímek je stylizován tak, že má připomínat přijetí oficiálního zástupce Berlína. 

Komentátoři se v Německu domnívají, že Gysi se snaží předvést jako vůdce německé opozice na mezinárodním jevišti. Chce údajně přispět ke zklidnění situace na Ukrajině a navázat, cituji, "na východní politiku v duchu Willy Brandta," to znamená, prosazovat výměny, větší komunikaci s Kremlem, hospodářskou spolupráci atd. 

Současné německé vládě vytýká, že zostřuje konfrontaci hlavně tím, že hovoří o stále nových a nových sankcích, místo aby se snažila o dialog. Přitom je ale zřejmé, že nemluví pravdu, protože právě v tyto dny s Putinem nemluvil nikdo víc než právě Angela Merkelová. A to politiky silně rozzlobilo, protože v Německu dosud platila stará tradice, že opozice nediskredituje postoje vlády v zahraničí. Gysi sice protestoval proti anexi Krymu, ale Naryškin mu odpověděl, že Němci připojili bývalou NDR dokonce bez referenda. Gysi, bohužel, na to nic neřekl. 

Komentátoři připomínají, že za tímto manévrem byla spíše snaha se zviditelnit, protože státní zastupitelství v Hamburku proti Gysimu chystá žalobu kvůli nepravdivým vyjádřením o spolupráci s německou tajnou plicií Stasi, u které byl veden jako spolupracovník pod dvěma krycími jmény Gregor a Notář. On totiž popíral, že by s policií spolupracoval a donášel na své mandanty. 

Jenže právě v tyto dny se našel po pětatřiceti letech originál nahrávky procesu s disidentem Rudolfem Bahrem, jenž vydal v zahraničí knihu Die Alternative a kterého měl Gysi obhajovat. A on, místo aby svého mandanta obhajoval, jak napsal Der Spiegel, který citoval ze záznamu, doslova řekl: "Samozřejmě že jednání obžalovaného bylo zcela namířeno proti socialistickému státu a společenskému zřízení v NDR. atd." Bahr byl odsouzen k osmi letům žaláře. Pokud bude šestašedesátiletý Gysi v možném procesu odsouzen, bude to zcela jistě znamenat konec jeho politické kariéry. Konečně.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…