Karel Hvížďala: Němečtí novináři zadrženi v USA

26.08.2014 20:44

Jak i z českých médiích víme, od 9. Srpna - po zastřelení osmnáctiletého černocha Michaela Browna - jsou ve Fergusonu, na předměstí St. Luis, každou noc nepokoje. Dle záznamů videokamery tento mladík nejprve ukradl krabičku cigaret, poté se s prodavačem porval a utekl.

Karel Hvížďala: Němečtí novináři zadrženi v USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Vše dál jsou už jenom domněnky, jestli ho policista později poznal, chtěl ho zatknout a on do něj vrazil, a proto vystřelil, nebo co se vlastně stalo, nikdo neví. Svědci sice tvrdí, že byl neozbrojený a v okamžiku výstřelu měl Brown ruce nad hlavou, ale jiní zase tvrdí, že to byli jeho známí a nemluví pravdu. Pitva pak ukázala, že měl v těle šest kulek: z toho dvě smrtící v hlavě. A na začátku týdne byl zavražděn nedaleko Fergusonu další mladý černoch. Celkem tam bylo zadrženo přes 30 lidí a mezi demonstranty bylo identifikováno asi 200 černochů z odlehlých míst: New Yorku a Kalifornie.

Nepokoje přitáhly logicky do malého městečka novináře z celého světa a ti se snaží svým divákům, posluchačům a čtenářům co nejpřesněji zpostředkovat události, které se tam odehrávají. Co je na těchto tragických událostech nového je, že v tomto městečku, ve státě Missouri, policie znervózněla a začala novinářům bránit ve výkonu povolání a zatýkala je. A to dokonce i zahraniční akreditované novináře, kteří se ničím neprovinili. Mezi prvními zatčeními byli dle novin Die Welt i dva němečtí novináři: Ansagar Graw, ten psal pro Die Welt, a Frank Herrmann, který reportoval pro řadu regionálních novin. Zadrženi byli, jak stojí v novinách Die Welt, údajně proto, že na liduprázdné ulici nezůstali stát. Do vězení byli odvedeni v poutech a propuštěni byli až po třech hodinách. O něco později byl zatčen i reportér Bildu Lukas Hermsmeier. Dle žurnalistů šlo o to, novináře vystrašit, aby se o nepokoje nezajímali a přestali o situaci ve Fergusonu psát. Jde tedy o zřetelné porušení tiskové svobody. K protestům se však místní policie do doby, kdy tento komentář píši, nevyjádřila.

Podobně fotoagentura Getty Images hlásí, že byl zadržen jejich fotograf Scott Olson v okamžiku, kdy dokumentoval demonstrace. Ale stejně se chovají místní policisté i k americkým žurnalistům: Dva tam byli zatčeni v restauraci a jeden z nich byl dokonce z prestižních novin The Washington Post a ve stejnou dobu byl z místa natáčení vytlačen jeden televizní štáb, napsal Der Spiegel.

Komentáře v Německu upozorňují na to, že zřejmě k vraždám mladých černochů dochází za prvního černošského prezidenta, který měl být symbolem postrasistické Ameriky: situace se nezlepšuje, ale zhoršuje, černochům se podle kalifornského sociologa Darnella Hunta žije hůře než před dvaceti lety. Amerika prezidentovi navíc vyčítá, že v době nepokojů hraje golf a na místo rasových nepokojů poslal jen ministra spravedlnosti. Zdá se, že napětí jako za studené války se přiostřuje na obou stranách.

Psáno pro Čro Plus

reklama

autor: Karel Hvížďala

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …