Karel Hvížďala: O vajíčkách v politice

25.11.2014 21:12

V tomto textu se nechci zabývat tím, jestli takový způsob agresivního protestu do politiky patří, ale pokusím se hledat odpověď na otázku, za jakých okolností se u nás část veřejnosti k takovému způsobu protestu uchýlila.

Karel Hvížďala: O vajíčkách v politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Poprvé se tak v novém století stalo v roce 2009 a protesty se týkaly kampaně Jiřího Paroubka a ČSSD do Evropského parlamentu.

Na Facebooku vznikla skupina s názvem „Vejce pro Paroubka v každém městě“ a ve velmi krátké době měla 55.600 registrovaných uživatelů.

Reakce na vajíčkové útoky i pokojné protesty byly někdy agresivní a protizákonné, protože tzv. pořádková služba placená Paroubkem vyváděla protestující z veřejného prostoru, i když neházeli vajíčka: jen kvůli transparentům.

Důvody tehdejších protestů nereagovaly jen na negativní kampaň, ale měly starší kořeny: Odkazovaly na neadekvátní policejní zásah na Czech Teku v roce 2005. Na účastníky se tehdy vrhli těžkooděnci.

Protestující nesouhlasili ani s Paroubkovým prohlášením z 24. září téhož roku: „Ty zákony, které jsou potřeba ve prospěch této země, budeme schvalovat i třeba s komunisty, a kdyby tady spadli Marťani, tak je budu schvalovat třeba s Marťany...“

A k eskalaci přispěly i Paroubkovy přímé reakce na protestující studenty, které třeba v Příbrami posílal z mítinku do cukrárny, kde je údajně jejich místo.

Druhý zaznamenatelný útok vajíčky na politika je starý pár dnů a vajíčka směřovala při uctění památky 25. výročí sametové revoluce na Albertově, za přítomnosti dalších hlav státu, na prezidenta Miloše Zemana.

I tentokrát protestující byli většinou mladí lidé a hlavně studenti, kteří reagovali na to, že Miloš Zeman se stal mluvčím Vladimira Putina, jak napsal Washington Post.

Zeman se totiž soustavně staví proti sankcím uvaleným na Rusko, i když se k nim přidala i Česká republika.

Podobně se mladým lidem nelíbilo jeho vystupování v Číně, kde prohlásil, že tam nepřijel vyučovat lidská práva a ekonomiku, ale naopak se učit jak stabilizovat společnost.

Mladé lidi rozzlobil i svým postojem k ruské dívčí punkové skupině Pussy Riot, kterou prohlásil za pornografickou a přitom používal sprostých slov.

Důvody zvětšené agresivity jsou tedy zřejmé: Je to nedostatek jakékoliv sebereflexe. Paroubek musel před pár dny z politiky definitivně odejít a podle CVVM důvěra v Zemana klesla v listopadu z říjnových 58 procent na 37 procent.

Zase platí staré pořekadlo: Největším nepřítelem politiků jsou sami politici. Jsou-li v politice dlouho, snaží se tam udržet ještě déle, protože moc je návyková jako droga.

Proto zřejmě vidí Zeman či Orbán vzor v Putinovi, kterému se to dlouho dařilo.

Naproti tomu mladí lidé, kteří ještě nemají co ztratit, zrcadlí nejpřesněji atmosféru ve společnosti. Rozhodně tedy nejde, jak řekl pan prezident, o „běsnění pražské lumpenkavárny,“ ale o předzvěst hromadnější nespokojenosti.

Výsledek nejspíš uvidíme v dalších prezidentských volbách v roce 2018, kdy ani Putin – jak řekl o víkendu – prý už nebude kandidovat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…