Karel Hvížďala: Šluknovsko – mikroukázka selhání naší politiky

30.01.2012 21:29

Komentář k situaci ve Šluknovském výběžku.

Karel Hvížďala: Šluknovsko – mikroukázka selhání naší politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Jak to vypadá na Šluknovsku, zeptal jsem se ženy, která tam vlastní chalupu a má tento kraj ráda. Odpověděla mi: v současné době jsou někteří obyvatelé výběžku v tak špatném psychickém stavu, že již nic neočekávají. Nemají práci a sedí doma u televize. Ohřát se chodí do hospod. Pak dodala: asi před rokem, když jsem jela místním vláčkem, seděla jsem v kupé s dvěmi ženami, které měly děti školou povinné a stěžovaly si vzájemně na nedostatek peněz.

Jedna nabízela druhé snadný recept:neposílej dceru aspoň jednou týdne do školy, ušetříš za vlak a k obědu jí doma vždycky nějaký chleba namažeš.  

Za místními problémy podle znalců nemohou Romové, ale celková situace, za kterou nesou zodpovědnost politici: Šluknovský výběžek patří mezi nejchudší místo v Čechách, ale už dávno neplatí, že obyvatelé jsou přistěhovalci z různých koutů země. Většina současných obyvatel v produktivním věku se již v tomto kraji narodila, má k tomuto místu vztah a nechtějí se stěhovat někam jinam.  

Minulý týden v pátek, 27. ledna 2012, se objevila v médiích zpráva, že starostové a místní politici odmítli vládní Agenturu pro sociální záležitosti, kterou tam zastupoval na společném jednání Radek John jako předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, a žádají její zrušení. Domnívají se, že zbytečně odčerpává místním lidem peníze. Starostové si naopak pochvalují spolupráci s policií. "Neznám jediný příklad, kdy by nám pomohli," řekla například starostka Šluknova Eva Džumanová o Agentuře. Strategii boje proti sociálnímu vyloučení z loňského roku považuje dokonce za absurdní.  

Hlavní problém Šluknovska je vysoká nezaměstnanost, která začala v důsledku malé privatizace v devadesátých letech. Továrny, které tam byly, jako například Bytex, kde se vyráběly koberce a gobelínové potahy, nebo Miko, kde se vyráběly nože, zkrachovaly. V současné době jsou budovy, kde bylo zaměstnáno 80 až 100 lidí, prázdné a v dezolátním stavu. Realitní makléři pak v tomto kraji skoupili velmi levně prázdné paneláky či jiné opuštěné budovy, prohlásili je za ubytovny a nalákali do nich tzv. nepřizpůsobivé občany a za byty požadují nehorázné nájemné: za dvoupokojový byt kolem osmi tisíc a za třípokojový až dvanáct tisíc, protože obyvatelé na takový nájem nemají, platí to za ně stát. Doplatek na hlavu činí 3000 korun. Konkrétně podle Lidových novin z 5. ledna 2012 jedna čtyřčlenná rodina v Tanvaldu platí za 1 + 1 11 tisíc korun, ale peníze jdou rovnou majiteli nemovitosti, navíc se v domě nesvítí.  

Koncentrace Romů, kteří vědí o tom, že jsou objektem spekulací většinové společnosti, a nedostatek práce, jsou zřejmě hlavním důvodem velkého sociálního pnutí v takovýchto místech. "V návrhu Agentury třeba čteme, že městská policie by měla vozit romské děti do školy," se smíchem konstatovala starostka Šluknova. I to by mohlo pomoci, ale princip momentálního neštěstí místních lidí to neřeší, a nebudou-li lidé dlouhodobě zaměstnaní a svým dětem nepředvedou vzor pracovitého chování, sociální pnutí v takovýchto místech bude jen vzrůstat.  

Jedno si ale můžeme dovolit říci: sestěhovávání lidí do takových oblastí a ubytoven je možné, dle mého soudu, kvalifikovat jako podněcování k rasové nesnášenlivosti na obou stranách, neboť taková koncentrace eskaluje emoce jak u romských, tak u neromských obyvatel, a s tím místní zastupitelstva nic nedělají. S jinými etniky, jako jsou Vietnamci, či potomky Němců, v tomto kraji problémy prý místní obyvatelé nemají.  

Kritiku vládní Agentury ale odmítá vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková i ředitel agentury Martin Šimáček. Uvádí, že Varnsdorfu agentura nabídla desetibodový plán opatření, který obsahoval například úpravy ubytoven, vznik sociální firmy zaměstnávající lidi s nízkou kvalifikací, zajištění předškolní přípravy dětí atd. Příklad, o kterém hovoří starostka Šluknova, považuje za vytržený z kontextu. Záměry Agentury měly projít radou a zastupitelstvem města, jenže město na nabídku nereagovalo. Podobný plán Rumburk dokonce odmítl.  

Budeme-li o věci spekulovat, můžeme si snad dokonce dovolit říci, že taková situace některým tamějším zastupitelům vyhovuje, protože na ní vydělávají a zároveň o těchto regionech rozhodují. Těžko najít jiné vysvětlení. Zdá se, že na tomto mikrosvětě je možné nejsnáze pochopit princip nefungování politiky jako správy věcí veřejných v Česku. Tak tomu ale bude, dokud vrcholní politici sami budou předvádět denně, že peníze u nich stojí na prvním místě v hierarchii hodnot, protože tím vytvářejí obecně přijatelné vzorce chování, což může vést k eskalaci nepokojů i v jiných regionech, jak to vidíme v zahraničí. I podle analytiků konzervativního Wall Street Journal za nepokoji je vždy ta skutečnost, že za vzniklé krize nikdo nenese odpovědnost.

Vyšlo na rozhlas.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…