Karel Hvížďala: Spor o jmenování předsedy Krajského soudu v Ústí asi skončil

15.07.2014 21:42

V pátek těsně před půlnocí potvrdila ČTK ministryně spravedlnosti Helena Válková, nominovaná hnutím Ano, že zpráva serveru ceska-justice.cz je pravdivá a že se rozhodla po více než šesti týdnech tahanic navrhnout prezidentu republiky do funkce předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem Jana Veselého.

Karel Hvížďala: Spor o jmenování předsedy Krajského soudu v Ústí asi skončil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Toho doporučila výběrová komise vedená tehdejší první náměstkyní Hanou Marvanovou. Jenže koncem května byla z funkce náměstkyně odvolaná.  

Ministryně Válková sice hovořila o její neschopnosti se pohybovat ve státní správě, prohlásila o Marvanové, že se chová jako Johanka z Arku a že nechce válku v justici. Ve skutečnosti se ale čím dál jasněji ukazovalo, že tato slova měla zakrýt tvrdý spor o obsazení místa šéfa Krajského soudu v Ústí nad Labem.  

Komise, kterou paní náměstkyně šéfovala a v níž zasedala i předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, vybrala Veselého, předsedu Okresního soudu v Mělníku, protože to byl právě on, kdo jako první zavedl na soudu tzv. minitýmy, které přispěly k rychlejšímu výkonu spravedlnosti.  

Čtěte také:
Karel Hvížďala: Proč je takový rozruch kolem obsazení postu předsedy krajského soudu v Ústí nad Labem

Ukázal se tedy jako velice racionální a výkonný soudní manažer. Jenže paní ministryně, zástupce ombudsmana Stanislav Křeček, předsedkyně Krajského soudu v Praze Ivana Švehlová i soudcovská rada v Ústí, měli jinou představu: chtěli zřejmě do funkce místopředsedkyni Ivetu Hendrychovou, přestože právě tento soud byl kritizován i BIS v letech 2009 a 2011 za manipulace při konkurzních řízeních a za neúměrné průtahy v soudních jednáních.  

Krajský soud v Ústí nad Labem
Foto: Gabriela Hauptvogelová

Proto nejspíš komise do funkce vybrala někoho zvenčí a ne místopředsedkyni, která je za neblahý stav soudu spoluodpovědná. Za touto válkou byla zřejmě hlavně snaha mít vliv na stavbu nového justičního paláce v Ústí, který by měl stát asi 850 milionů korun, ale stavba by se mohla, jak známe z Brna, prodražit až na dvě miliardy. Zakázku totiž bude vypisovat nový předseda, a proto se Mladá fronta Dnes domnívala, že Veselý, s kterým by se dalo těžko manipulovat, nemá na jmenování šanci.  

Zpráva, že nakonec Veselý - pokud ministryně svůj návrh nevezme zpět, nebo pokud prezident její návrh neodmítne - bude do funkce jmenován, je dobrá zpráva a ukazuje na jednu zásadní věc: když se veřejnost o stav justice a dodržování demokratických pravidel zajímá, nemohou si politici dělat, co chtějí.  

Stejně jako nakonec musla být do funkce jmenovaná vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová bude snad nyní jmenován jako šéf problematického soudu v Ústí nad Labem i Jan Veselý.  

A pokud ministryně prosadí i právní úpravu zákona podle německého vzoru, že předseda nesmí být jmenován z toho soudu, o jehož post se jedná a pokud nominant komise bude pro ministryni v budoucnu závazný, nebudou se moci takové tahanice opakovat.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…