Karel Hvížďala: Účast v komunálních a senátních volbách by mohla být letos nižší

16.09.2014 12:46

Za necelý měsíc, ve dnech ve dnech 10. a 11. října 2014, se u nás uskuteční další komunální volby a doplňovací volby do Senátu.

Karel Hvížďala: Účast v komunálních a senátních volbách by mohla být letos nižší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Připomeňme si nejprve výsledky posledních voleb, které se uskutečnily v roce 2010: Tehdy se jich zúčastnilo 48,5 procenta voličů a různá sdružení nezávislých spolu s nezávislými získali asi 37.000 mandátů z přibližně 62.000. ODS a ČSSD získaly něco přes 4.000 mandátů a KDU-ČSL a KSČM přes 3.000 mandátů.

Podíváme-li se na celkové výsledky v delším horizontu, vidíme zřetelnou tendenci: Na komunální úrovni vyhrávají častěji malá místní uskupení než velké tradiční strany.

Nestraničtí kandidáti u nás získali v roce 2002 41 procent mandátů, v roce 2006 47 procent, v roce 2010 49 procent, a proto lze předpokládat, že letos by to mohlo být i něco před 50 procent.

Přičemž tato hnutí a nestraničtí kandidáti většinou vítězí v malých lokalitách, zatímco ve větších městech se na radnice dostávají hlavně tradiční politické subjekty.

Tento model se bude s největší pravděpodobností opakovat, jak vyplývá z průzkumů společnosti SANEP ze začátku září, kterého se zúčastnilo skoro 23.000 osob.

V Praze by vyhrála TOP 09 s necelými 21 procenty a asi 15 procent by získala trojkoalice Zelených, lidovců a Starostů. V Brně by vyhrála ČSSD s něco více než 23 procenty a na druhém místě by zřejmě bylo ANO s necelými 15 procenty. Nové hnutí ANO 2011 by asi vyhrálo v šesti městech.

Největší účast se čeká ve Zlíně, kam by dorazilo k urnám přes 44 procent voličů a nejméně v Ústí nad Labem, kam by dorazilo něco přes 30 procent voličů.

Zůstaneme-li u sociálních demokratů, ti by asi zvítězili v Karlových Varech, Zlíně, Pardubicích, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ústí nad Labem. TOP 09 by bodovala ještě v Plzni a Českých Budějovicích, kde by byla třetí. V Jihlavě by nejvíce uspěli komunisté s necelými 15 procenty, lidovci s necelými osmi procenty, a dokonce i Úsvit by tam získal něco přes 7 procent.

Z čísel, která máme k dispozici i z projektu Phoenix ze srpna, vyplývá, že by letošní volební účast mohla být nižší než v roce 2010.

Nejvíc voličů přišlo v komunálních volbách k urnám roce 1994 – přes 60 procent, později se účast pohybovala vždy už jen nad 40 procenty. A je tomu tak přesto, že podle průzkumu CVVM považuje tyto volby za nejdůležitější 85 procent lidí.

Senátní volby jsou pak považovány podle stejného průzkumu za třetí nejdůležitější. V nich se ale odhadují výsledky mnohem tíž. Podle společnosti SANEP mezi favority patří zpívající právník Jahelka a předseda Senátu Štěch.

Rozpor mezi udávanou závažností voleb a nízkou účastí ale ukazuje na malou odpovědnost občanů, kteří neúčastí umožňují snazší manipulaci různým politickým šíbrům.

Na druhé straně je pravda, že infantilní hesla kandidátů na plakátech, která politiku spíše karikují, lidi od účasti mohou odrazovat.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…