Karel Hvížďala: Válková, Veselý a Zeman

23.07.2014 7:24

Jak už víme od středy minulého týdne, spory o jmenování nového předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem ukončil prezident Miloš Zeman, když odmítl Jana Veselého do funkce jmenovat.

Karel Hvížďala: Válková, Veselý a Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková představila svůj tým spolupracovníků a pracovní plán v oblastech, kterým se bude během svého mandátu věnovat

Tato možnost po skoro dvouměsíčních sporech visela stále ve vzduchu, jak jsem na to už před týdnem upozorňoval, a protože bylo prezidentovo rozhodnutí učiněné skoro vzápětí, jakmile ho do funkce doporučila ministryně Válková, vzbudilo veto hned pochybnosti. Na to upozornil již ve čtvrtek 17. listopadu kolega Ondřej Konrád a skoro všichni komentátoři v ostatních médiích.  

Způsob, jakým to bylo učiněno, totiž vzbudil oprávněné dohady, že nejmenování bylo předem domluveno, aby odmítnutím si ještě více neublížila ministryně Válková.  

Ta totiž čelí kritice nejen za nerespektování výsledku komise, která rozhodla v transparentním řízení a jejímiž členy byli Hana Marvanová, tehdy ještě první náměstkyně ministerstva spravedlnosti, předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, její místopředseda Roman Fiala, náměstek ministerstva spravedlnosti Petr Jäger a předseda Krajského soudu v Plzni Miloslav Sedláček, ale i za odvolání šéfa vězeňské služby a náměstků Hany Marvanové a Pavla Šterna.  

Spekulace, proč pan Veselý nebyl jmenován, se totiž objevily až následně, a to dokonce nejen z Ústí, kde soudci chtěli mít na postu svého člověka, což lze pochopit, báli se změn, ale i Krajského soudu v Praze, jehož bývalá předsedkyně Věra Měřická a nynější místopředsedkyně Lenka Ceplová do funkce pana Veselého doporučovaly.  

Proti se totiž postavila až nová předsedkyně tohoto soudu Ivana Švehlová, která hodnotila pana Veselého zcela opačně, ač by měly mít tyto dámy stejné podklady.  

Rovněž je zarážející, že kvůli soudci Veselému panu prezidentovi poslala dopis i jeho poradkyně pro justici Marie Benešová z ČSSD. Novinářům řekla: „Posílala jsem analýzu o stavu justice v České republice. Doktora Veselého jsem v ní jasně podpořila. Jsem velmi překvapena středečním rozhodnutím prezidenta.“  

Navíc prezident své rozhodnutí učinil ještě před tím, než svolal na sobotu 19. července schůzku k situaci v justici, které se právě Benešová měla zúčastnit. O tom, jestli se na schůzce, na níž byla ministryně Válková i poradkyně Benešová, mluvilo i o důvodech nejmenování Veselého, Benešová nic médiím zatím neřekla.  

Bohužel to ale vzbuzuje jen další pochybnosti o tom, že Benešová už nemá takový vliv jako dříve a že, jak už napsalo sdružení Vraťte nám stát, prezident postupoval podle scénáře justiční mafie.  

Zatím s posledním prezidentovým rozhodnutím naděje na brzkou nápravu splaskla a podporuje skeptiky, kteří tvrdí, že změna už zase není možná.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …