Karel Januška: Charta 77 a současnost

07.01.2017 13:00

Obdivuji kroky jednotlivců, kteří se v letech 1976-77 dokázali postavit za ideály práv občanů. Mohli si domyslet, jak režim bude bojovat o svou záchranu.

Karel Januška: Charta 77 a současnost
Foto: demdigest.net
Popisek: Charta 77

Pohrdám současným právním systémem, který sám sebe nazývá právní stát. V právním státě platí rovnost občanů před zákonem. To značí, že před zákonem má stejné právo občan, který nemá žádné dokončené vzdělání, jako občan který vystudoval vysokou školu, nebo občan který absolvoval právnickou fakultu v Plzni.

V naší republice mají pouze občané s „právnickým vzděláním“ právo obrátit se na vyšší soud. Bez tohoto „vzdělání“ vás každý vyšší soud odkáže na ustanovení v předpisech, že musíte použít služeb „právníků“. Žádná advokátní kancelář nepřijme stížnost k Ústavnímu soudu, jestliže požadujete zrovnoprávnění před zákonem. Do právních předpisů zakomponovali zákonodárci takové postupy, které rovnost před zákonem popírají.

Ústava přikazuje soudcům rozhodovat nestranně. Žádný soudce nesmí řešit takový případ, ze kterého by mohl mít nějaký prospěch. Pro naše soudce Nejvyššího soudu to neplatí. Klidně si přisoudili ze státního rozpočtu dodatečné příjmy. V právním státě je takový krok nepřípustný. Za hospodaření státu plně zodpovídá vláda. Moc soudní nesmí zasahovat do moci výkonné.

Ústava přikazuje soudcům rozhodovat nezávisle. Nezávislost soudce značí, že nikdo, ani soudce nadřazeného soudu, nesmí jeho rozhodnutí ovlivňovat. Naše soudnictví je koncipováno jako dvouúrovňové. Rozhodnutí soudu I. stupně kontroluje soud II. stupně. Soudy II. stupně mohou rozsudek potvrdit, opravit, nebo vynést své rozhodnutí. Nemohou „vychovávat“ soudy I. stupně na úkor občanů. Občana zajímá pouze výsledné rozhodnutí soudu. Neznalost, podjatost, známosti, nebo lenost soudců II. stupně nesmí být důvodem k tomu, aby byl občan zbaven svého práva na spravedlivé a včasné rozhodnutí soudu. Soudci všech soudů jsou placení za rozhodování sporů podle znění Ústavy. Nejsou placeni za to, aby uplatňovali svůj „závazný právní názor“ vůči soudcům I. stupně.

Již ve starověku byl uplatňován princip, že spravedlivý je takový rozsudek, který je pravdivý k oběma stranám sporu. Tuto skutečnost komunisté z právních předpisů odstranili. Našim zákonodárcům se podařilo přesunout rozhodování o smlouvách s telekomunikačními operátory ze soudů na ČTÚ. Proč? Aby úředníci měli větší pravomoc? Nebylo by rozumnější soudy úplně zrušit?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …