Karel Januška: Divné cíle politických stran

09.02.2018 19:27

Úvaha nad zisky mandátů ve volebním klání. Slibem občanům, který veřejně učinil Andrej Babiš, dokázal získat téměř čtyřicet procent mandátů. Právní stát by měl být nejvyšší prioritou každé politické strany.

Karel Januška: Divné cíle politických stran
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Politické strany před volbami to vycítily, a téměř všechny si daly za cíl, nepřipustit, aby se předsedou vlády „stal trestně stíhaný“ občan.

Všichni občané viděli a vidí, jak trestně stíhaný doktor Bohuslav Svoboda je již několikáté období členem parlamentu.

Všichni občané vidí, jak „trestně stíhaný doktor Rath“, přistižený s předávaným úplatkem vesele na svobodě úkoluje soudy.

Všichni jsme slyšeli, jak prezident ve volební kampani prohlašuje, že „trestně stíhanému A. Babišovi“ umožní, aby měl dostatek času na to, aby v parlamentu získal důvěru.

To je pokles morálky, nebo každý mluví o něčem jiném? Trestně stíhaný Rath je pravda. Trestně stíhaný doktor Svoboda je pomluva. Trestně stíhaný A. Babiš je pomluva.

Cílem každé politické strany musí být, aby pravda zněla ze všech úst.

Vážení poslanci za ODS, ČSSD, KDU-ČSL, SPD, Pirátů, všichni tyto skutečnosti znáte. Dokonce mnozí z vás hlasovali o „vydání poslance ke stíhání“. Připomenu vám, jak situaci přesně řeší naše Ústava (článek 27).

(5) Poslance nebo senátora lze zadržet, jen byl-li dopaden při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté. Příslušný orgán je povinen zadržení ihned oznámit předsedovi komory, jejímž je zadržený členem; nedá-li předseda komory do 24 hodin od zadržení souhlas k odevzdání zadrženého soudu, je příslušný orgán povinen ho propustit. Na své první následující schůzi komora rozhodne o přípustnosti stíhání s konečnou platností.

Mandát poslance je v právním státě tak důležitý, že ani případný trestný čin poslance nemusí být důvodem k tomu, aby byl poslanec zbaven možnosti hlasovat. Několikrát jsme zažili, že mandát jediného poslance rozhodoval o pádu vlády.

Tím, že si některý státní zástupce přisvojuje pravomoc výkladu Ústavy, vnáší do právního systému demokratického státu nepřípustnou nerovnováhu. Nevím, kdo s tímto výkladem Ústavy přišel první. Nedivil bych se, kdyby to byl náš současný prezident.

Ukončením voleb do současného parlamentu okamžitě nastal politický boj o postavení strany v příštím parlamentu. Že jsou některé strany tak zaslepené, a trvají na nesmyslných cílech svých stran, nebude dlouho trvat. Stačí si uvědomit, jakou úlohu v této situaci má ministerstvo spravedlnosti. Stačí, aby se strana zavázala k nápravě naší justice. Až budou soudy respektovat Ústavu a tisícileté zkušenosti, pak se republika stane státem, ve kterém „Pravda vítězí“.

Jak k tomu dojít popisuji v blogu Cesta z krizové situace ZDE.

Strany se nemusí navzájem milovat. Ale spolupracovat v zájmu občanů (voličů) by měly. Učinit z republiky právní stát by mělo být nejvyšší prioritou každé politické strany.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.