Karel Januška: Dopis vedení ODS

25.10.2017 19:40

Úvaha nad povolebním jednáním ODS. Nezneužívá Občanská demokratická strana svých vlastních nedostatků?

Karel Januška: Dopis vedení ODS
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Vážený pane předsedo.

Několik let před volbami státní žalobce označil pana Babiše za osobu, která se dopustila trestného činu. Stejně jako bývalého poslance Ratha. Voliči v celé republice to věděli a zhodnotili politickou stranu poslance Ratha i pana Babiše.

Jaký trestný skutek byl vykonán, jsme se nedozvěděli. Jen státní žalobce se domnívá, že ke skutku došlo. A soud usoudil, že k němu mohlo dojít. Tak zvrácené soudnictví je pozůstatkem totality. Soudy se používají jako nástroj uplatňování vůle vládnoucí části koalice. Jak si voliči přejí vládu ČSSD, vyjádřili ve volbách. Volba Hnutí Ano vypovídá o tom, jakou důvěru občané mají k našim soudům. A jednoznačně říká: Soudní systém potřebuje nápravu.

Pane Fialo, ve volebním programu jste občanům republiky slíbil:

Právní stát a spravedlnost Jedním z hlavních pilířů demokracie je spravedlivý právní stát. Proto je úkolem politiků vytvářet přehledné právní prostředí, v němž nebude prostor pro dvojznačné a protikladné výklady zákonů, kde nebude zákon a právo protikladem přirozeného pocitu spravedlnosti a kde bude každý vědět, co může a co už ne. Český právní řád je bohužel komplikovaný, obtížně srozumitelný a zaplevelený nejrůznějšími výjimkami a nejasnostmi. Občan se ve své zemi nemůže cítit bezpečně, pokud si není jist tím, že zákony a spravedlnost platí stejně pro všechny. Občanská demokratická strana boj za spravedlivý právní stát, za zjednodušení našeho právního systému a vyváženost mocí zákonodárné, výkonné a soudní nikdy nevzdá.Nepřipustíme nepromyšlené a nebezpečné zásahy ve prospěch jedné z těchto mocí na úkor zbývajících, což by ohrozilo funkční demokratický systém naší republiky.

Voliči by poslední větě mohli rozumět tak, že neučiníte žádný krok ke zlepšení práce justice. Byl to váš ministr Blažek a současný ministr Pelikán, kteří v televizní debatě obhajovali „závazné právní názory“ jednotlivých soudů. Do takové formulace se vejde vše co si „právnická lobby“ na ministerstvu a v parlamentu vymyslí. Aby rozhodnutí každého soudu bylo spravedlivé, každý soudce musí vědět, co je spravedlivý (pravdivý) výrok. To věděli soudci už v antice. Soudce nesmí mít jakýkoliv střet nejen se zákonem, ale ani morálkou. U nás probíhají soudy soudců. Nemáme právní stát, ale máme justiční mafii. Moc soudní neustále zasahuje do moci výkonné. To jste zapomněl na případ Tluchoř?

Pane Fialo, jsem dost překvapen vašim jednáním o nové vládě. Dvě funkční období jste seděl v lavicích poslanecké sněmovny. Co vám bránilo navrhnout (třeba do desítky let připravovaného Občanského soudního řádu): „Jedním z hlavních pilířů demokracie je spravedlivý právní stát. O vazebním držení občana musí rozhodovat senát nejméně tří soudců. Jeho rozhodnutí musí být jednomyslné.“

Protože poslanci za ODS Tluchoř a spol. byli bez existence skutkové podstaty trestného činu, za asistence televizních kamer, spoutaní policií a odvedeni do vazby. Opravdu je ODS tak nevinná na současných právních předpisech? Trestní oznámení je téměř totéž, jako důkaz, že k trestnému činu došlo. Institut předběžného zadržení se vyloženě zneužívá. Můžete mi jmenovat trestný skutek, kterého se pan Babiš dopustil? Voliči z celé republiky jednoznačně nynější volbou potvrdili, že žádný trestný skutek (pět milionů v krabici) u p. Babiše nevidí.

Jestliže ženich hledá neposkvrněnou nevěstu, která již byla vdaná, těžko může nějakou najít.

V úvaze Budu volit ODS jsem vám sdělil, jaké kroky bych od ODS očekával.

Karel Januška

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…