Karel Januška: Důkaz opaku v soudnictví

16.11.2020 20:19

Můj komentář k rozhodnutí soudce Paclíka ve věci náhrady soudních nároků K. Gottovi, nechává „občany s právnickým vzděláním“ v přesvědčení, že občan Januška si nemohl přečíst zdůvodnění rozsudku, proto nemůže mít pravdu.

Karel Januška: Důkaz opaku v soudnictví
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Tento článek není nový, již byl uveřejněný. Věnuji ho komentátorům: Z. Matuškovi, K. Novákové,, J. Konrádovi, P. Macháčkovi.

Můj komentář k rozhodnutí soudce Paclíka ve věci náhrady soudních nároků K. Gottovi, nechává „občany s právnickým vzděláním“ v přesvědčení, že občan Januška si nemohl přečíst zdůvodnění rozsudku, proto nemůže mít pravdu.

Z hlediska matematiky je řešení výroku soudce jednoznačné. Kdyby soudce respektoval zákony matematiky, musel by vynést výrok: K. Gott uspěl v žalobě, proto mu náleží náhrada soudních výdajů. Žádné jiné rozhodnutí (z matematického hlediska) nepřipadá v úvahu, protože negace výroku soudce Paclíka je: „K. Gott neuspěl v žalobě, proto mu náleží náhrada soudních výdajů.“ Že tento výrok je nepravdivý by měl rozeznat „každý občan s právnickým vzděláním“.

Za Rakouska byl zákon opaku definován takto: Skutky, pro jejichž existenci zákon stanoví domněnku, nepotřebují důkazu. Důkaz opaku jest dovolen, pokud jej zákon nevylučuje. (§ 270 Reichsgesetzblatt 1849 -1918, böhmisch.) Čili soudce by za Rakouska nejprve musel dokázat, že důkaz opaku nelze použít, a potom by mohl vynést výrok identický s výrokem soudce Paclíka. Domnívám se, že by takový výrok nikdy nevynesl, protože soud II. stupně by jeho chybný výrok opravil.

To, že negace pravdivého výroku je opět výrok pravdivý, se učí na středních školách. Jen se tomu tak vznešeně neříká. Každý středoškolák ví, že když nějakou rovnici násobíme číslem (různým od nuly), tak rovnice se nemění. Negace výroku znamená násobit rovnici číslem -1. A rovnice samozřejmě platí. Rovnice je také výrok.

V komentářích k mým úvahám diskutující (Jan Pavelka, Jiří Lietavec, Aleš Dokoupil, Petrov a jiní), všichni patrně „občané s právnickým vzděláním“, mne posílají do psychiatrické poradny. Domnívám se, že neprávem.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…