Karel Januška: Nová legislativní rada vlády

01.03.2017 9:02

Z televize se dovídám, že se chystá obměna něčeho, co je úplně zbytečné pro občany. Je to důležité pouze pro odpovědné pracovníky ve vládě a na Ministerstvu spravedlnosti.

Karel Januška: Nová legislativní rada vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Mohou se vymlouvat, že oni nic, to doporučila legislativní rada vlády.

Osobní zodpovědnost je ministrům spravedlnosti cizí. Kdo jiný, než ministr spravedlnost má zodpovídat za to, že v zemi jsou dodržovány všechny zákony, které objevily přírodní, matematické, technické a lékařské vědy?

Dva ministři spravedlnosti se veřejně projevili v diskuzi s Václavem Moravcem (patrně také vystudovaným právníkem). Na standartě prezidenta republiky je jasně napsáno „Pravda vítězí“. O pravdivém výroku soudu nepadla ani zmínka. Pouze zmínili termín „závazný právní názor“, což je obdoba termínu „dělnická třída zvítězí na celém světě“.

Od vítězství sametové revoluce už uběhlo čtvrt století, ale situace v justici je čím dál horší.

Přitom stačí tak málo. Pouze přikázat soudcům, aby dodržovali zákony matematiky, Ústavu a Listinu práv. K takovému nařízení žádný ministr nemá odvahu, protože takovým krokem by všichni „občané s právnickým vzděláním“ přišli o zdroj nemalých prebend. O čem by se poslanci dohadovali? Občané jsou jim lhostejní.

Ani ministerskému předsedovi současný stav nevadí. V parlamentu se řeší prkotiny, za které mají být zodpovědní jednotliví ministři. Výše daní má být výlučně v moci ministra financí. Jestliže občany zklame, pak v příštím volebním období nebude zvolen. Jestliže se ministr spravedlnosti veřejně přizná, že došlo v soudním procesu k pochybení, pak logický krok ministra má následovat. Musí vydat takové rozhodnutí, aby se již nikdy nemohla podobná situace opakovat.

Doufám, že alespoň někteří občané budou ve volbách vybírat politické strany podle toho, jak se staví k občanským právům občanů. Právo na spravedlivý (to je pravdivý) rozsudek je v právním státě nezpochybnitelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.