Karel Januška: Pravda pro vyvolené

14.11.2019 19:26

Sledoval jsem debatu mladých studentů s prezidentkou Slovenska a předsedou Ústavního soudu. Vyvolení "občané s právnickým vzděláním" a naši zákonodárci vědí, co je pravda.

Karel Januška: Pravda pro vyvolené
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Bombastická výprava připomínala školení občanů, které jsme často z obrazovek a rozhlasu slyšeli za totality. Připravené otázky (náhodou měli diskutující vždy k ruce mikrofon zapnutý v potřebném okamžiku) se podstaty pravdy netýkaly. Je mi záhadou, kde se ukrývají občané se selským rozumem.

Co se nedověděli diváci televize je podstatné. Ani jednou nepadlo, že pravda je také matematická veličina, která má pouze dvě hodnoty. Jsou to nula (0) pro pravdu, a (-1) pro nepravdu. Na základě těchto dvou hodnot pracuje spousta přístrojů. Těmito dvěma veličinami lze vyjádřit barvu, hudbu nebo pohyb. Zatím jimi nelze zobrazit čich. Tuto skutečnost není třeba nikomu zdůrazňovat. Každý posluchač a divák rozezná, nebo se musí domyslet, ve kterém čase se předkládaný jev koná.

Nevím, jak přišel předseda ÚS k tvrzení, že výroky ÚS musí všichni respektovat. Ano, v právním demokratickém státě se to musí dít. Ale náš stát zatím není právním státem. Před zákonem mají mít stejná práva státní úředníci, včetně prokurátorů, členové a předsedové státních i nestátních organizací, vysokoškolští profesoři, moderátoři ČT. Přesně taková jako každý svobodný občan. Ale taková, jaká jsou uvedená v naší Ústavě a Listině základních práv. Pan předseda ÚS se domnívá, že právo na spravedlivý proces má každý. Ale ne každý má zaručené, že se spravedlnosti dočká.

Domnívám se, že by se zákonodárci měli zamyslet nad tím, zda není vhodná doba k tomu, aby se ČT i Rozhlas staly soukromými. Nyní šíří nepravdivé skutečnosti (máme právní stát) a zamlčují důležité podstatné (soudy soudí nespravedlivě). Náklady hradí jak stát, tak také občané. Příjmy z propagace různých akcí, výrobků včetně alkoholických, nepatří do veřejnoprávní televize.

Páni senátoři, neměli byste svým kolegům v Poslanecké sněmovně doporučit uzákonit privatizaci ČT? Rada pro rozhlasové a televizní vysílání patrně nefunguje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…