Karel Januška: Pravda soudce a státního úředníka

15.06.2020 22:02

Úvaha nad naší justicí. Špatným výkladem právních předpisů jsou v naší republice pošlapávána základní občanská práva.

Karel Januška: Pravda soudce a státního úředníka
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Třicet let po sametové revoluci se republika zmítá v justičním marasmu. Právníci vystudovaní v totalitě nám stále nepokrytě lžou. Zákonodárci a ministerstvo spravedlnosti, kteří vymysleli a schválili Občanský zákoník, se nechtějí vzdát svých „vydobytých“ postů v hierarchii státu. Úředníci různých ministerstev se domnívají, že mohou jiné státní úředníky donutit k nějaké činnosti. Domnívají se, že mohou obvinit i občana. V právním státě může být pouze jeden soud. Zpravidla označovaný jako soud obecný.

Správní soudy mohou řešit výhradně problémy, které jsou důsledkem zaplevelení právních předpisů platných v totalitě, nebo přijatých po sametové revoluci. Ještě pořád jsou k soudu zvány děti, které se staly dlužníky v důsledku nesprávné činnosti rodičů. Bývalá ministryně obrany Parkanová má být zodpovědná za výši dodané a zaplacené objednávky státem. Občanka Nagyová má být zodpovědná za činnost státní bezpečnosti. Takový systém vyhovuje většině zákonodárců a občanům s právnickým vzdělání. Nechtějí rozumět termínům pravda a spravedlnost. Žádný občan nepatří do pravomoci státního úředníka. Pouze obecné soudy mohou rozhodovat o vině a trestu svéprávného občana. Dojde-li správní úředník (správní soudce) ke zjištění, že mohlo dojít k trestnému činu, je povinností tohoto úřadu podat trestní oznámení obecnému soudu.

Matematika je exaktní věda. Hypotéza, která je jednou dokázaná, je platná vždy. Na tomto principu je založeno antické právo svobodného občana. Soudce posuzuje hypotézu, zda předložené důkazy žalobce jsou dostatečné k tomu, aby žalobu označil za pravdivou. Jenom jedna strana sporu může mít pravdu. Výuka práva musí být založená na uvedeném principu. Právo na spravedlivý rozsudek soudu je zakotvené ve všech demokratických systémech. I v naší Ústavě. Obecné soudy rozhodují o pravdivosti tvrzení žaloby.

Současná činnost vlády přivede republiku ke krachu. Vyhlásit, že vláda rozdá téměř neomezené finanční prostředky všem, kteří utrpěli ztráty vlivem koronavirové hysterie, je víc než nezodpovědné. Hnutí ANO (premiér Babiš) šel do politiky s úmyslem odstranit korupci a nastolit spravedlivé rozhodování soudů. Veřejně sliboval: „K soudům se bude chodit pro spravedlnost.“ Proto u občanů stále politicky vítězil. Nyní je zřejmé, že své sliby nesplní.

Republika je rozdělená na kraje. Kraje jsou zodpovědné za chod jednotlivých obcí. Rozdávat finanční prostředky každému občanovi, bez ohledu na jeho krajskou příslušnost, je veřejnou politickou agitkou pro současnou vládní koalici. Všichni občané to nepochopí. Zákonodárci by mohli zasáhnout, ale politické preference jsou jim důležitější.

V blogu Totalita nebo demokracie ZDE naznačuji, jak by bylo možné vybřednout ze současného právního marasmu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …