Karel Januška: Právo v demokracii

17.10.2020 21:57

Ani po osmdesáti letech nemáme spravedlivý (demokratický) stát. Naši zákonodárci učinili z občanů nevolníky.

Karel Januška: Právo v demokracii
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Demokratický stát zaručuje občanovi svobodné podnikání i nepodnikání. Těm, kteří podnikají, nařizuje, aby své podnikání provozovali podle zákona. Když chce občan vařit pivo, musí státu sdělit, jestli to pivo vaří pouze pro svou potřebu, nebo si vybuduje pivovar, aby pivo prodával, čili prováděl činnost, kterou stát (nebo panovník) považuje za výdělečnou. Jde-li o výdělečnou činnost, pak panovník nebo stát občanu udělí právo (várečné), a stanoví mu podmínky, kolik musí z této činnosti odvádět státu.

Naši zákonodárci upravovali zákonné předpisy takovým způsobem, až se jim podařilo z práva tisknout (vydávat noviny, knihy, časopisy atd..) učinit činnost volnou, bez povinnosti platit z této činnosti daň.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

Trik je to jednoduchý. Zařadíte svou činnost mezi činnosti volné, a pak daně neplatíte.

Příklad: Vlastník vydavatel denikn.cz as, (ičo: 072 53 737) má v Předmětu podnikání: „Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. V Předmětu činnosti má: Pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

Takže je zcela na vůli vydavatele, do které skupiny živnostníků se přihlásí. To je podraz na státu. Předpis dovoluje státním úředníkům okrádat stát od daní, které mu bezesporu musí náležet.

Bez koordinované činnosti mezi státními úředníky, kteří zápis do obchodního rejstříku provádějí, a skupinami v zákonodárném sboru, by to nebylo možné. Je to obraz našich vysokých škol právnických, kterým je současná legislativa lhostejná.

Paní ministryně Benešová, je vám lhostejné, že právo tisknout noviny je možné zařadit do skupiny „volné“ činnosti?

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …