Karel Januška: Prezidentem být nechci

28.09.2015 15:50

„Zdůrazňuji jediné. Jakmile se jakýkoli uprchlík z té ohromné vlny ocitne na území našeho státu, platí pro něj veškerá pravidla zaručená Listinou základních práv a svobod“. To jsou slova předsedy Ústavního soudu P. Rychetského v rozhovoru s redaktorem MFD 24.9.2015.

Karel Januška: Prezidentem být nechci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Taková slova předsedy ÚS krásně znějí, ale skutečnost pro občany je jiná. Základní pravidlo o rovnosti občanů před zákonem je pouze papírové. Podat dovolání (proti rozhodnutí soudu II. stupně) nesolventní občan nemůže. Musí použít služeb „osoby s právnickým vzděláním“.

Termíny „závazný právní názor“ a „naléhavý právní zájem“ jsou termíny, které Ústavní soud posvětil do právních norem. Připomínají termíny „vůle dělnické třídy“ nebo „čistá rasa“. Každý žalobce se s důvěrou obrací na soud, protože vynaložil veškeré prostředky k tomu, aby přesvědčil žalovanou stranu o tom, že jeho domněnka je správná. Čili projevil naléhavý právní zájem. Soudce, který zpochybňuje naléhavý zájem žalobce, jedná podjatě. Neexistuje jiný naléhavější právní zájem, jak přesvědčit žalovanou stranu, než obrátit se na soud.

Soudci ignorují článek Ústavy, který jim přikazuje, že nesmí ohrožovat nestrannost svou, ani nestrannost jiného soudce.

Ústavní soud napravuje chyby, které v soudních procesech vznikly jeho chybnými rozhodnutími. Náš Ústavní soud slouží pouze potřebám „osob s právnickým vzděláním“.

Co lze říci o systému, kde se ministr spravedlnosti veřejně omlouvá za nezákonný postup v soudním řízení? To našim ústavním soudcům nevadí? Kolik tisíc rozhodnutí soudů je v rozporu se zákonem? Každý žalobce nemá takové finanční prostředky, aby prostřednictvím erudovaných právníků přinutil ministra spravedlnosti k obdobnému prohlášení.

Toto jsou pravomocné verdikty soudu: „Smlouva, která se vlivem nové legislativy dostala do sporu se zákonem, je platná“, „Smlouva, ve které jedna strana porušila smluvní podmínky, je platná“.

Důkaz opakem, který je tisíciletí v soudnictví respektován, odstranili komunisté ze soudního řádu v roce 1963. Dosud se naše „právní věda“ nezmohla k tomu, aby princip opaku vrátila do soudního pořádku.

Kroky, které by zákonodárný sbor měl učinit, jsem naznačil v blogu Zneuctěná Ústava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…