Karel Januška: Republika pochybný právní stát

06.02.2018 21:23

Právní stát má být uspořádán tak, aby moc výkonná (policie), moc soudní a moc zákonodárná byly na sobě nezávislé.

Karel Januška: Republika pochybný právní stát
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Fungující hierarchické uspořádání je dodržené u moci výkonné (policii). Pouze někteří vyšetřovatelé překračují svou pravomoc. Dávají podání přímo moci zákonodárné. Městský vyšetřovatel se obrací přímo na kancelář poslanecké sněmovny. V právním státě je takový krok nemožný.

Kancelář poslanecké sněmovny taková podání od policejních vyšetřovatelů přijímá, a úkoluje Mandátový a imunitní výbor. Mandátový výbor, i když má jistě mezi sebou právníky, nerespektuje nezávislost moci zákonodárné a vydává jakési usnesení o „vydání“ jiných poslanců. To je hrubá chyba poslanců, že se nechávají úkolovat mocí výkonnou. Zákonodárná moc není pacholkem moci výkonné.

Někteří poslanci jsou současně součástí moci výkonné. Premiér, i jiní členové vlády by měli mít pozastavený mandát a ve sněmovně by měli sedět jejich zástupci, podle volebních výsledků.

Řádně současně vykonávat funkce ministra i poslance nelze.

Poslanecká sněmovna by měla v situaci, kdy není ustavena vládní většina, přijmout takové usnesení, které odstraní současné nedostatky. Okamžitě může podle takového usnesení jednat. Časem by mělo být součástí pravidel jednání sněmovny. Parlament není omezený žádnými předešlými postupy. Nemusí pokračovat v předešlých chybných krocích parlamentů. Odpovídat na nějaká podání městských vyšetřovatelů je znevážení poslanecké sněmovny.

Karel Januška

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …