Karel Januška: Vánoční přání naší právnické elitě

21.12.2016 16:47

Vánoční svátky jsou obecně svátky klidu. Nemohu si pomoci, cosi mne přinutilo, abych našim zákonodárcům a soudcům svým způsobem popřál.

Karel Januška: Vánoční přání naší právnické elitě
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Vážení soudci Nejvyššího soudu.

Patrně většina z vás je se stavem justice v naší zemi spokojená.

Nezaráží vás, že soudy trvají desetiletí? Nezaráží vás, když se ministr spravedlnosti omlouvá bezprávně zadrženým občanům? Nezaráží vás, že občan, který se nepochybně dopustili trestného činu, ve veřejnoprávních mediích kritizuje vaši práci?

Již nejméně deset let upozorňuji každou vládnoucí stranu, že rozhodování soudců má svá pravidla, která je třeba dodržovat. Tato pravidla jsou přesně zakotvena v současné Ústavě. Bohužel, jednotliví soudci jim nerozumějí, nebo nechtějí rozumět.

Pravda je logická hodnota. Římané položili rovnost mezi pravdou a spravedlností. Každý soudce musel rozhodovat tak, aby jeho rozhodnutí bylo spravedlivé (a pravdivé) k oběma stranám sporu. Není těžké tento princip pochopit.

Ze státních prostředků jste si přivlastnili nemalé prostředky. Jste placeni za to, abyste řešili spory mezi občany, případně mezi občanem a státem. Žádný zákon vám nepředepisuje, abyste svými rozhodnutími vychovávali soudce nižšího soudu. Ústava jasně stanoví, že rozhodnutí každého soudce musí být nezávislé a nestranné. Proto žádný soud nemá v principu právo vracet spor nižšímu soudu.

Občan má právo na spravedlivý soud, kterého se v našem státě dovolá jen stěží. Soudní spor není hra ping-pong. Za takovou činnost soudcům plat nenáleží.

Vážení soudci, měli byste se nad svou činností řádně zamyslet, a respektovat literu Ústavy a Listiny práv.

Klidný příští rok a dobré svědomí vám přeje Januška

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …